Малцинствата ще бъдат интегрирани, включително и в държавните структури – това изрично е залегнало в програмата на Пламен Орешарски.

Така депутатът от ДПС и бивш кмет на Гърмен Ахмед Башев обясни пред bTV свое изказване пред избиратели, в което заявява, че скоро шефът на полицията в Рибново ще бъде помак, а и в ДАНС ще заработят помаци.

Башев отрече речта му да е политическо говорене, базирано на религиозен фундаментализъм. Според него ставало въпрос за политическо говорене „близко до гласоподавателите, на езика на хората“.ba6ev

На видео, качено в Youtube, от събрание на ДПС в Гърмен, Башев казва следното: „Само след няколко дена шефът на полицията в Гърмен ще бъде помак, скоро ще има служители в ДАНС помаци. Това не го правим, защото мразим християните, а за да докажем, че демокрацията не е дискриминационна. Това сме го обещавали и сега го реализираме. ДПС е гарантът, че в България има демокрация“, казва той пред екзалтираните си привърженици.

„Това е дискриминация на религиозен признак“, контрираха го водещите и настояха, че подобни длъжности се заемат след конкурс.

„Трябва да се заеме от помак, това не е никаква дискриминация от моя страна“, категоричен бе обаче Башев.

Той допълни, че има такъв човек, който е офицер в полицията, и е ясно, че когато е свободно мястото в Гърмен, той ще го заеме.

На въпрос кой е този човек, Башев обяви, че не го познава лично.

Той намекна, че и в полицейската школа в Симеоново, и в ДАНС, и в комисиите за назначаване на държавни длъжности има дискриминация спрямо българските граждани от малцинствата.

На въпрос защо говори на хората за религиозна принадлежност, вместо да им казва „учете, образовайте се, за да сте квалифицирани“, депутатът от партията на Местан подчерта, че за четири мандата на кметския пост бил направил достатъчно училища и детски градини и нямало нужда от такова „образователно“ насърчаване на местните жители.

На помаците в региона на Гърмен обаче трябвало да се дава шанс за развитие, тъй като те били 70% от населението в общината.

Източник:dnes.bg