На вниманието на Районна прокуратура, Комисията за защита на потребителите и Комисия по регулиране на съобщенията!

На нечувана измама от страна на Глобул, се натъкнаха репортери на plovdivchanin.com. Оказа се, че служители на мобилния оператор са откраднали 2400 лева от 82-годишна пловдивска пенсионерка, чиято месечна пенсия възлиза на мизерните 162 лева.

За престъпната постъпка на оператора алармира пред сайта ни внукът на ужилената Донка Спасова – Андрей Спасов.

Възмутеният млад

globul-400x300

еж разказа, че като болшинството пенсионери в страната, баба му едва връзва двата края със сумата от 162 лева месечно. От 15 години тя била натоварена и с грижите за сакатия си съпруг, а наскоро собственото й здравословно състояние силно се влошило.

Тъкмо това била причината Андрей да се заеме с плащането на месечните й сметки. Още при първото погасяване на редовната й сметка в Глобул обаче, измамата лъснала наяве.

Оказало се, че жената ежемесечно дължи на оператора над 50 лева.

Безумно голяма сума като се има предвид, че таксата по договора на пенсионерката с Глобул възлиза на 6.90 лева месечно, а самата тя използва мобилния телефон изключително рядко.

В мига, в който внукът помолил продавач консултанта Светослав Секов /от офиса на Глобул на бул. „В. Априлов“ срещу Второ РУП/ да му обясни на какво се дължи рекордната сметка на баба му, последният категорично отказал. Дори при положение, че младежът носил със себе си паспорта на Донка Спасова.

Обяснението на служителя било, че може да предостави тези данни единствено в присъствието на 82-годишната жена или при наличието на пълномощно.

„Познаваме госпожата. Тя ползва няколко наши услуги“, случайно се изпуснала девойка, работеща на касата, а Андрей Спасов мигом заподозрял, че тук става нещо нередно. Колкото и да питал обаче, служителите мълчали като партизани на разпит.

На младежът не му останало друго, освен да се върне вкъщи, да хване баба си под ръка и да я заведе до офиса. Старицата се съгласила, макар че се чувствала зле и й отнело цели три минути, за да изкачи трите стъпала до стъклената врата на офиса.

Разбира се, консултант продавачът Светослав Секов я познал веднага и разтегнал устни в учтива усмивка.

„Вglobul1нимавайте! Много лъжат в този офис“, прошепнала на Андрей дама на средна възраст, която тъкмо напускала мястото…

След като абонатът в лицето на баба Донка лично се изправил пред него, служителят Секов най-сетне склонил да предостави исканата информация по сметката й.

Какво било учудването на внука й Андрей, след като научил, че баба му е „щастлива“ собственичка на четири сим карти и един стационарен телефон?!… Сиреч – четири нови договора с оператора, за които само служителите са наясно как са сключени. Не и самата пенсионерка. Която сащисана обяснила, че откакто има мобилен телефон, използва само един номер.

Истината лъснала наяве, когато по пътя за офиса, баба Донка разказала на внука си, че винаги, когато отиде да плати сметката си във въпросния офис, служителите й правят „подаръци“.

Като редовен и стриктен абонат, те я „награждавали“ с по един мобилен апарат – напълно „безплатен“. Без обаче да й обяснят, че всеки един от „подаръците“ е придружен с нов договор и съответно нова месечна такса.

А срокът на всички тези договори бил 24 месеца.

На практика излиза, че към момента баба Донка разполага с един ненужен стационарен телефон /тя ползва такъв от БТК/ и четири мобилни апарата, всеки от които е с различна сим карта и съответно договор, придружен от „скромна“ такса.globul2

Ето и номерата на пенсионерката, за които и бизнесмен с бяла якичка би могъл да завиди:

032/59-39-89 – 4.90 лв на месец

0890/944-984 – 12.90 лв на месец

0897/945-589 – 9.90 лв на месец

0952/602-865 – 9.90 лв на месец

0898/377-7** – 6.90 лв на месец

Всичко това при положение, че Донка Спасова използва единствено и само последната сим карта, която е с най-ниска тарифа и най-малко включени минути.

Благодарение на това стечение на обстоятелствата, миналия месец тя е заплатила над 100 лева сметка.

Тъй като станало ясно, че клиентката сега научава, че е подписвала договори „на килограм“, внукът й настоял пред Светослав Секов въпросните договори да бъдат прекратени, а като компенсация Глобул да увеличи месечния абонамент на последния номер /единственият, който тя използва/.globul3

„Ще уведомя главните мениджъри и ще се свържем по телефона с госпожата“, смънкал служителят, а вбесеният Андрей не се стърпял и го попитал директно: „Ако някой се възползва по този начин от вашата баба или ваш роднина на подобна възраст, как бихте постъпили?“.

Опитният продавач консултант забил поглед в пода и отвърнал: „В момента съм на работното си място и не мога да дам отговор на този въпрос“.

След тоталната наглост, Андрей изискал копия от договорите и имената на служителите, излъгали баба му по такъв брутален начин.

От документите, които е получил и с които plovdivchanin.com разполага, е видно следното:

На 25.10.2011 година продавач консултантът А.Иванова е подписала с баба Донка договор за срок от 24 месеца, за сим карта с програма Univerce, на стойност 13.90 лв месечно. В замяна жената е получила телефон Нокиа, модел 1616.

На 20.08.2012 година продавач консултант Мариана Георгиева Мумджиева е подписала с баба Донка допълнително споразумение по програма „Заедно“, на стойност 6.90 лв месечно за срок от 24 месеца.

На 12.10.2012 година продавач консултант Тодор Цветков е подписал с баба Донка договор за нова сим карта по програмата „Globul Max“ на стойност 9.90 лв на месец, за срок от познатите ни вече 2 години. А на баба Донка отново е връчен мобилен апарат Нокиа, модел 113.

Само десет дни по-късно старицата се е подписала под ново допълнително споразумение по програма „Заедно“, чрез което тя се сдобива с ненужния си домашен телефон и се обвързва да плаща на мобилния оператор 4.90 лв всеки месец в продължение на 2 години.

Този път продавач консултантът, според договора, е познатият ни вече Светослав Секов, който обаче е казал на внука вчера, че подписът върху този договор не е негов.

Месец по-късно, на 26.11.2012 година, възрастната жена е поставила парафа си под поредния нов договор. Забележете – отново на програмата Univerce, която е на стойност 9.90 лв на месец, за срок от 2 години. Връчен й е телефон Нокиа модел 100.

„Съвестният“ продавач консултант при тази сделка е Антоанета Д. /чиято фамилия не може да се разчете в договора/.

Рекордно количество документация, която би хвърлила в притеснение всеки нормален абонат, камо ли 82-годишна старица.

Която с треперещ от уплах и притеснение глас разказала:

„Казваха ми, че понеже съм редовен платец, ми се полагат награди. И че, за да ги получа, трябва да се подпиша. Ходеха в задната стаичка и оттам се връщаха с документите. Питала съм ги: „Защо не ги попълвате пред мен и не ми обяснявате за какво става дума?“ А те разправяха, че там имали някаква техника за попълване на документи“.

Черешката на тортата е фактът, че баба Донка всеки път питала трябва ли да плаща за тези „награди“, а любезният отговор бил: „Сега не!“…

Какво се оказва в крайна сметка, може да се досети всеки – Глобул категорично отказва да прекрати „подаръчните“ договори на старицата. Която като повечето хора на преклонна възраст не различава сим карта от мобилен апарат.

И така баба Донка се оказва принудена от наглед „добросъвестните“ и приятни хора да оставя ежемесечно почти 30% от пенсията си на касата на мобилния оператор.

Проста сметка, която plovdivchanin.com направи е, че ако е жива и здрава, в следващите 2 години тя ще хариже на Глобул 2400 лева. Само от такси!

Случай като този не е единичен. Репортерите на plovdivchanin.com знаят много подобни случаи на измами, изнудване и рекет. Не само в този офис /офисът на бул. „В. Априлов“ е на франчайзинг, а управителката е някоя си г-жа Пенева, която отказа да разговаря с нас/, а и в почти всички офиси на мобилните оператори.

Уважаеми читатели, нека прекратим този рекет, нека се защитим! Обаждайте ни се при всеки подобен случай на телефони:

0894/ 42-12-17 и 0879/ 34-34-62

източник: plovdivchanin.com