Промените в закона вдигат цената на тока. Това коментираха представителите на EVN, ЧЕЗ и „Енерго Про“ в студиото на TV7 във връзка с предложенията на Комисията по икономиката за промяна в закона за енергетиката.

Първите студени дни предизвикаха притеснението на хората, че сметките им за ток отново ще скочат драстично.

Поканени да коментират темата бяха Калина Трифонова, член на управителния съвет на EVN България, Димчо Станев, директор обслужване на клиенти в ЧЕЗ България, и Пламен Стефанов, председател на управителния съвет на „Енерго Про“.tok

Те обясниха, че в първите шест дни на октомври е имало увеличение на потреблението с между 15 до 21%, но сметките за ток зависят изцяло от индивидуалната консумация на всяко семейство. Сметките за септември са по-ниски с 10-15% спрямо миналата година, което се дължи на по-ниските цени на електроенергията и по-малкото потребление. Според прогнозите тази зима не се очаква драстично застудяване.

Във връзка с предложенията на парламентарната комисия за икономика за промяна на Закона за енергетиката, представителите на ЕРП-тата коментираха, че е нужно по-широко обсъждане на тези теми. Те поясниха, че желанието на правителството качеството на услугата да достигне европейското ниво ще коства на всяко отделно дружество инвестиции в размер на стотици милиони, което ще увеличи цената на крайния продукт.

Гостите обясниха, че предложението да се спира токът и повторното включване да се заплаща от ЕРП-тата чак при втора неплатена фактура, ще натовари редовните платци, защото тези средства трябва да се разпределят по системата.

Те развенчаха и друг мит – че на високите постове в ЕРП-тата се вземат по 100 хил. лв. заплати. По думите им те не надвишават средните стойности в сектора.

Източник:24chasa.bg