ore

Прогресивно нарастват спешните случаи и инциденти по морето през юли и авгст. Двойно са се увеличили и пътните катастрофи за миналия месец в сравнение със същия месец на миналата година, показва отчет на КАТ.

Оказва се, че за повече от 200 спешни случаи на ден се налага да приемат лекарите по Южното Черноморие, съобщава. В същото време за повече от милион туристи и местни жители в пика на лятото се грижат едва по един или два екипа в курортно селище, съобщава bTV.

Само за миналия месец спешните екипи по Южното Черноморие са обслужили 4407 пациенти, нуждаещи се от бърза помощ. Тази година те са с близо 300 повече – 4703.

Тежките катастрофи с ранени на път за морето са нараснали от 95 на 124 само за месец. За август цифрите са идентични – 4075 спешни случаи миналата година. Този също не започна леко за лекарите.

В същото време линейките на Спешния център, които обслужват всички курорти и населени места в областта, са 22. За

Несебър и целия Слънчев бряг има два екипа, в Поморие – един стационарен и един мобилен, в Царево е само един. Когато трябва да водят пациент до Спешното отделение в Бургас, районите буквално остават без медицинска помощ. По-тежките случаи се карат в Шокова зала – една за целия регион.

В Созопол няма медицински център, нито денонощна аптека, а в спешния кабинет лекарите са двама, вместо четирима.

На другия полюс са Слънчев бряг и съседните курорти – Свети Влас, Равда и Несебър, където има регистрирани 69 лекарски практики за лятото, сред тях и деветима общопрактикуващи лекари. По закон, те сами си формират цените и един преглед може да струва и трицифрена сума.

източник: dnes.bg