Конфликт между представителите на ромските партии ДРОМ и „Евророма“ провали опита на bTV да организира диспут в сутрешния си блок на тема „Трябва ли да спрат евросредствата за малцинствата?“ Заради няколко неочаквани въпроса от Борис Аргиров, Илия Илиев стана от стола и напусна гневен студиото.В началото на разговора Илия Илиев от ДРОМ настоя европарите за интеграция на малцинствата да не се използват само от представителите на ромското малцинство, а от всички. „Икономическата и социалната ситуация в България е много тежка за всички българи. Когато огромните средства се насочват към определена група хора, се дискриминира останалата част и не е справедливо“, каза той. По общи сметки за последните 4-5 години са отпуснати между 70 и 100 млн. евро.

Борис Аргиров от „Евророма“ потвърди, че обществото ни не трябва да се дели етнически. Той също обърна внимание на проблема с евросредствата и това, че парите изчезват по високите етажи на властта, без да може да се провери колко точно са те. В този момент Аргиров обвини събеседника си, че партията му плагиатства идеите на „Евророма“. „Когато огласяваме нещо и имаме идеи за образователни програми или каквото и да е за ромското общество, след 1 година излиза г-н Илиев и повтаря същото. Това не е честно. Искам да попитам г-н Илиев пред цялата аудитория на bTV, като лидер на ДРОМ, има ли един общински съветник в България. Той няма право да коментира и да бъде говорител на ромското общество. Като какъв се явява г-н Илиев?“, попита Аргиров.

Той не позволи да бъде прекъснат и отиде още по-далеч. „Преди 1 година г-н Илиев заплашваше г-н Цветанов, че ще проговори. Ставаше въпрос за фирмите на Йордан Илиев – брата на Илия Илиев, който ремонтираше…“ Тези думи възпламениха председателя на ДРОМ. Илия Илиев предупреди водещите, че ще си тръгне и действително се изправи в готовност да напусне студиото. „Аз мисля, че вие трябваше да поканите социалния министър, а не да ми каните някакви случайни хора. Следващия път ще поканите социалния министър, защото нашата тема е много по-сериозна“, възнегодува Илиев, а през това време Борис Аргиров суфлираше: „Да каже колко ремонта са направили фирмите на брат му Йордан Илиев в БДЖ-то. Става въпрос за 17 милиона лева!“
btv
Генка Шикерова и Константин Караджов успяха да тушират недоволството, но само временно. Илия Илиев седна и продължи по първоначалната тема. „Нашето предложение е средствата, които се отпускат за ромите, да бъдат като цяло за българското общество. Ромите да не бъдат привилегировани. Ще ви дам пример, че една фондация е получила 750 000 долара за обучение на учители, които да преподават на ромски деца“, каза Илиев. Борис Аргиров обаче отново опонира, обвинявайки го, че крие името на фондацията, защото самият той е неин председател.

Водещите получиха от Илия Илиев документи за фондацията и пуснаха репортаж за ромските неволи, печелейки време, в което да успокоят напрежението. Усилията им обаче се оказаха напразни. Когато камерите от студиото отново бяха включени, Илия Илиев се изправи, потегли към изхода и „за довиждане“ се обърна към домакините си с думите: „Понеже аз имам много сериозна концепция по темата, която касае цялото българско общество, но вие не ми дадохте думата – поканихте един неграмотен човек, и аз не искам да коментирам повече по темата. Когато ми дадете достатъчно време, за да обсъдим въпроса, тогава ще дойда. Благодаря.“

Напускането на Илиев ни най-малко не успокои събеседника му. Борис Аргиров се обърна към водещите и поиска да разбере „какво стана със 150-те български деца в Италия, които ги изнесоха и какво стана с делата с неговата фамилия за тия неща“. Генка Шикерова и Константин Караджов обаче го спряха, давайки му съвет да настигне Илия Илиев по коридорите и там двамата да се разберат.

Източник:blitz.bg