ГЕРБ е източвала и продължава да източва държавни фирми, съобщиха днес от БСП. Депутатът от  левицата Красимир Янков заяви, че фирми, собственост на тъста на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов – Васил Петров Георгиев, – Вилмак ООД и Вилмак Лаборатория ООД, имат договори с ВиК-Стара Загора, Севлиево, Хасково, Севлиево, Враца и други.

Приходите на двете фирми са близо 700 000 лева за последните пет години за ремонти на мрежата.

Янков напомни, че именно семейството на съпругата на Цветанов е било посочено като произход на средствата за закупуване на прословутите шест апартамента на бившия вицепремиер в кабинета „Борисов“.

В тази връзка червеният депутат настоя за повторна проверка на имотното състояние на Цветан Цветанов.

Информация за подобен случай Янков имал и за Варна. По данни на депутата от БСП съпругата на сегашния кмет на морската столица Иван Портних – Вилислава Портних, е спечелила обществени поръчки за над 1 милион лева за последните 5 години.

gerb

Вече е подаден сигнал до главния прокурор за нередности във ВиК-Варна, обясни депутатът от БСП. Красимир Янков зададе и няколко въпроса чрез медиите.

Вярно ли е, че съпругата на кметът от ГЕРБ Иван Портних – Вилислава е съдружник в „Метан груп”, спечелил обществена поръчка за доставка на гориво във ВиК-Варна за повече от 1 млн. лв.?

Вярно ли е, че е била единственият кандидат за обществената поръчка?

Вярно ли е, че тъстът на Портних – Красимир Маринов, общински съветник, е представлявал общината във ВиК-Варна?

По негови думи умишлено се прави опит да се забави встъпването в длъжност на новия управител на държавното дружество – ВиК-Варна, за да се заметат следи.

Три общини, управлявани от ГЕРБ, са поискали от Окръжния съд спиране на вписването на промените в ръководството.

Призоваваме прокуратурата за бързи действия. Фактите сочат за умишлено бавене на смени в сектора, заяви депутатът от БСП. Янков видя и замитане на следи и продължаване на източването на държавните предприятия и след управлението на ГЕРБ.

Тъст – тук, тъст – там, обобщи състоянието на държавните дружества Янков.

Ситуацията е същата в куп други градове, включително и Силистра, заяви и друг депутат от БСП – Антон Кутев. По негови думи трябва да се отделят икономическите лостове на ГЕРБ, които продължават да контролират по места. По думите на Кутев протестите в Силистра, които били доста рехави, били инспирирани именно от шефове на държавни дружества от ГЕРБ.

Те принуждавали персонала да се включва, а хората се съгласявали заради притеснения да не загубят работата си.

Източник:dnes.bg