Държавата се отказва от златната акция в БТК срещу 150 млн. лв.

News.dir.bg – 20 август 2013, 08:45

Българската държава ще се откаже от златната си акция в БТК. По неофициална информация предишните акционерите на БТК са се съгласили да внесат в хазната около 150 млн. лева срещу това държавата да се откаже от воденето на съдебни дела, златната акция, както и да вдигне ипотеките, които е наложила върху стотици имоти на БТК.

Решението за отмяната на изключителните права е първа точка от дневния ред на извънредно общо събрание на телекома, което е насрочено за 16 септември т.г., съобщава БНР.

„Златната акция“ в БТК дава възможност за вето от страна на държавата на някои решения на мениджмънта на компанията, но досега това право не е ползвано. Ще направим пълен преглед на приватизационния договор до 16 септември, заяви зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров, цитиран от в. „Труд“. Именно неговото ведомство е държател на акцията с изключителни права.
btkСпоред анализатори на пазара

решението е съвсем резонно. На българския пазар се конкурират 3 телекома и няма логика държавата да притежава в един от тях златна акция, защото това го поставя в неконкурентоспособна среда.

Тодоров не потвърди дали вече е постигнато споразумение между държавата и собствениците на БТК за златната акция, но уточни, че ще бъде поискано и становище от финансовото министерство.

Решението идва броени дни след успешното търгово предложение, което отправи „Вива венчърс“ към миноритарните акционери. Компанията придоби всички акции на БТК и ще я отпише от публичния регистър на БФБ София.

Предстоящото решение за обезсилване на специалните права идва, след като в бюджета са влезли плащания по засекретеното споразумение между служебното правителство и бившите собственици на БТК. С него беше постигнато извънсъдебно решение по арбитражните дела, които българската държава заведе срещу приватизаторите на телекома „Вива венчърс“ и „Адвент интернешънъл“, съобщава в. „Труд“.
Най-ценната сграда, ипотекирана в полза на държавата, е столичната Телефонна палата, която е паметник на културата.
До дни се очаква в изпълнителния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да бъде внесен отчет за изпълнението на секретното споразумение с купувачите на телекома и докладна за вдигане на ипотеките върху имотите на БТК.

Източник:banks.dir.bg