1,4 милиарда лева от осигуровки, внесени от български граждани, са изчезнали мистериозно

Черни дни се задават пред бившия финансов министър Симеон Дянков. Човекът, който е обвиняван от много хора за трагичното състояние на държавата, може да бъде даден на прокурор от настоящите управляващи. Причина за това е липсата на 1,4 милиарда лева от Здравната каса. Въпросната сума се е натрупала от таксите за здравно осигуряване, плащани от българските граждани.dqnkov

Шефката на институцията Румяна Тодорова е потвърдила, че скандалното източване се е случило именно по време на управлението на ГЕРБ. Тодорова разкри, че след вземането им от Здравната каса, парите са отишли в държавния бюджет, но след това не е отразено за какво са похарчени. Това прехвърляне е станало по изричното нареждане на Дянков. Шефката на Здравната каса допълни още, че сумата е била предназначена за лекарства и лечение, а не да бъде похарчена от един министър.

Скандалното разкритие накара настоящите управляващи да обмислят формулировка, с която да изпратят на прокурор бившия финансов министър заради откраднатите пари. Това обаче може да се окаже доста трудна задача, тъй като по време на управлението си ГЕРБ са приели нова поправка в Закона за бюджета, според която парите на касата стават част от бюджета. Това обаче не означава, че парите от Касата могат да се използват за нещо различно от здравеопазване.

Източник:razkritia.com