Бившият финансов министър Симеон Дянков трябва да отиде на съд заради кражбата на 2 млрд. лева от здравната каса.  Това заяви бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов пред в. „Шоу”. Той визира прибраните по времето на ГЕРБ пари от осигуровки от НЗОК, които чрез промени в закона за бюджета бяха насочени към други пера. Преди време стана ясно, че част от тях са били харчени за инфраструктура.

Според Спасов във фонда  се правят невероятни далавери, трупат се невероятни пари. dqnkow

Бившият депутат коментира и наболялата тема за състоянието на енергетиката у нас.  Той заяви, че вината за неизгодните договори за приватизация на ЕРП-тата е по вина експремиера Симеон Сакскобурготски, Меглена Кунева, Лидия Шулева и енергийния министър Милко Ковачев.  Спасов даде за пример, че дружествата са  били продадени общо за 700 млн. евро, а само кабелите  биха имали почти двойна стойност, ако са били дадени за скрап.

Спасов припомни как ЕРП-тата грабят потребители чрез консултантските хонорари. Преди време стана ясно, че дружествата са аутсорсвали дейности на близки фирми, плащайки огромни суми. Ексдепутатът каза, че така са давани по 5000 лв. да ден на човек.

”Когато 1000 човека получават по 5000 лв. на ден, когато ги взимат в продължение на 2-3 месеца, цялото дружество може да бъде „източено”! Така ЕРП-то отчита загуба и иска ново и ново увеличение на тока, а нашите левчета да изтичат към Чехия, Австрия и Германия, както става от доста време насам”, каза още той.

Бившият народен представител информира, че безброй депутати от предишния парламент са си построили ВЕИ централи  „Няколко пъти вече засичам от данни на НЕК, че през нощта се произвежда огромно количество ток от… слънчева енергия – нещо, което не е възможно! Явно с този „ток” определени слънчеви централи крадат от всички нас, „слънчасалите”, заяви Спасов. Механизмът действал така :  те купували тока от държавата за 20 ст. киловата и го препродавали на същата тази държава с един обратен електромер за 70 ст.

„Съветвам премиера Орешарски да предизвика международна проверка на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”. Ако те са безопасни – да ги пусне – само оттам цената на тока веднага ще падне с около 25%. Ако преразгледа криминалните договори с ТЕЦ „Марица” – 1 и 3, цената пада с още 10%. Ако ревизира договорите и ликвидира далаверите на собствениците на слънчеви централи – ето още 10%. Ако бъде отнет лицензът на ЕРП-тата, които не са вложили почти нищо в модернизирането и поддържането на сегашната енергоинфраструктура, още утре токът може да падне с 50 процента”, коментира той.

Източник:inews.bg