След като стана ясно, че са били купувани гласове за конкурса „Евровизия 2013“ в полза на Азербайджан, външните министри на Русия и Азербайджан Сергей Лавров и Елмар Мамедяров са обсъдили инцидент на песенния конкурс, при който при преброяването на точките на финалистите руската участничка Дина Гарипова всъщност не е получила никакви оценки от Азербайджан, съобщават AP и РИА Новости.

„На нашата представителка ѝ бяха откраднати десет точки и това не може да ни радва“, заяви на съвместна пресконференция с азербайджанския му колега Сергей Лавров.

На състоялия се от 14 до 18 май песенен конкурс в шведския град Малмьо Дина Гарипова зае пето място. При финалното преброяване на гласовете от Азербайджан Русия не получи нито една точка. А Русия присъди на азербайджанския участник най-високата оценка – 12.

evro

Елмар Мамедяров нарече този инцидент „достоен за детективски сюжет“. Той изнесе данни на трите най-големи телефонни оператора на Азербайджан, според които Русия е класирана от зрителския вот на второ място след Украйна. А това би трябвало да ѝ донесе 10 точки.

„Къде изчезнаха тези гласове, на този въпрос трябва да отговори нашата Обществена телевизия“, заяви министърът. РИА Новости отбелязва, че освен от страна на зрителите Гарипова е получила висока оценка и от страна на азербайджанското жури, която също се изгубила.

В Русия конкурсът „Евровизия“ се взема много на сериозно и поради тази причина въпросът за класирането на Гарипова се обсъжда на толкова високо ниво, допълва БТА.

Русия завърши пета в подреждането, на 17 точки зад четвъртата страна участничка – Норвегия. Азербайджанската обществена телевизия разследва инцидента, при който не е ясно дали става дума за грешка, или за манипулиране на гласуването.

Източник:inews.bg