Киряк Цонев е изтъкнат дипломат, преводач, преподавател и писател. В миналото е работил във Външно министерство, в посолствата ни в Дамаск и Кайро, бил е посланик в Алжир и Мавритания и първи наш консул в ОАЕ. Арабите и арабският свят са нещото, от което той най-много разбира и именно затова го потърсихме да ни даде гледната си точка за конфликта в Сирия и бежанците от близкоизточната държава.

– Г-н Цонев, като най-изтъкнат арабист на България какво мислите за положението в Сирия?
– Работил съм в Сирия 4 години и съжалявам за това, което се случва с този прекрасен народ. Тези хубави хора сега са забъркани в една история, в която чуждите сили играят прекалено голяма роля.

– Имахте ли някакви проблеми, докато работехте в Сирия?
– Проблемите бяха от българска страна. Нашите хора се опитаха по онова време да налагат на сирийските ръководители непременно да строят социализъм. На какво сме ги научили е друг въпрос, но е факт че Сирия допреди 4 години беше процъфтяваща държава, където основните продукти като хляб, захар, ориз и кафе бяха с дотирани цени. Впрочем цените и до ден днешен, въпреки събитията, са си същите.

– Мнението ви за Башар Асад?
– Познавах лично баща му (Хафез ал-Асад, управлявал Сирия в продължение на 30 години – б. p.). Асад е една специфична фигура в историята на Сирия, но и не се отличава много от онова, което беше типично за арабския свят. Ние не можем да го обвиняваме в диктатура, защото целият арабски свят беше управляван от диктатори.

mladenow