Бактерията “Синтия” е наречена “синята чума”, заради приликата с болестта.

Нова, смъртоносна бактерия е на прага на Европа, тръбят онлайн потребители. Според хората нов вид болест, причинявана от бактерията “Синтия” е на път да отнеме стотици животи. Симптомите на хората, заразени с нея, наподобяват тези, на болни от чума хора – вътрешни кръвоизливи, язви по кожата и зверски болки. Заради това новата болест е наречена “синята чума”, предават от БЛИЦ.bakteriq

Самата бактерия се храни с петрол, което не е необичайно явление. Много микроорганизми се хранят именно по този начин като с това спомагат за възстановяване на природата от замърсявания. Проблемът в случая със “Синитя” е, че тя е изкуствено създадена и е първата по рода си. Бактерията е направена в института “Крейг Вънчър”, основан през 2006 година. Целта на създаването на “Синтия” е било да се овладеят щетите от нефтения разлив в Мексиканския залив през 2010. Според запознати тя е била пусната във водата, за да се справи с огромното количество петрол. Нещата обаче излизат извън контрол, когато се оказва, че освен с петрол, бактерията се храни с всякакви живи организми.

Към момента не е изработен антибиотик срещу нея. Специалисти микробиолози, в това число и родното светило проф. Тодор Кантарджиев твърдят, че опасност за Стария континент няма, тъй като “Синтия” няма как да достигне до тук.

Източник:razkritia.com