Ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета е тежка политическа грешка, пише в статия във в. „Преса“ президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов.

„Ако президентът беше говорил или писал от различни позиции, не бих се обадил. Но той наложи вето. А това според мен е тежка политическа грешка на държавния глава. Както казват спортистите, непредизвикана грешка“, е мнението на Първанов.

„Винаги съм смятал, че конституцията повелява хората да избират правителство и парламент, които да формират бюджетната политика. Изкуши ли се президентът да спира закона за бюджета, има риск да се обездвижат институциите в държавата, да се блокира икономиката“, коментира Първанов.Според него в отношенията на президента с изпълнителната власт трябва да има принципни неща, които да са своеобразен „кодекс“.
par
„Сред тези неписани, но строго спазвани правила са: отказ от иницииране на оставки, отказ от коментари по кадрови въпроси по състава на правителството, отказ от налагане на вето върху държавния бюджет, отказ от критика на изпълнителната власт в разговори с представители на други държави“, посочва Първанов.

Той подчертава, че е написал тези редове „от името на онези, на които им омръзнаха измислените разделения и непрекъснатото насъскване на едни срещу други“.

 

Първанов изтъква, че е от онези, които не искат оставката на кабинета и отстраняване на президента.  „Искам да имаме успешно правителство и успешен президент. Работещи и взаимодействащи си институции в името на успяваща България. Извинете за патетиката, тя вероятно е реакция на грозните думи, които чуваме на площадите, в парламента, в медиите“, казва в заключение Георги Първанов.

Източник:dnes.bg