maiki

Далавера за източване на социални помощи е новият хит сред младите майки. Десетки момичета избират бърз и лесен начин да вземат накуп над 3000 лева, като записват набързо едно висше с ясното намерение, че няма да учат. Заради това те взимат от държавата помощ от над 3 000 лв., пише „Марица“.
Парите се получават накуп. Изплащат се без проблеми около месец след подаване на документите. Единственото, което момичетата трябва да направят, е да бъдат редовни студентки. За тази година социалните служби в Пловдив са изплатили

по 3000 лева на 233 майки студентки.

Броят им в сравнение с миналата година е с 50 повече. Колко от тях продължават да учат, след като вземат парите, никой не може да каже. Причината е, че социалните служби нямат правомощия да контролират какво се случва с обучението на майките, след като получат еднократната помощ.

Идеята да се подпомагат с 2880 лева младите майки, които същевременно и учат, стартира през 2009 г. Тя е залегнала в промените на Закона за семейните помощи. Помощта се дава само на майките, които са редовни студентки. Тя се дава независимо от доходите на родителите и без значение дали те са осигурени, или не.

източник: blitz.bg