Турция иска да обяви война на България по отношение на мюсюлманските паметници у нас. Този скандал се разрази вчера по време на посещението на турския вицепремиер Бекир Боздаг в страната ни. След като бе организирана тържествена вечеря в Пловдив, на която не бяха допуснати български журналисти, се оповести решението на южната ни съседка, че тя иска да си върне правото върху отоманските имоти и джамиите на територията на държавата ни, предаде Анадолската агенция, цитирана от БЛИЦ.

Боздаг е говорил на тази тема и с българския вицепремиер Занаида Златанова. Заедно с това, той е отнесъл тези проблеми и към президента на България Росен Плевнелиев. tipaТова е станало по време на тържествената вечеря по случай празника Разаман. Това е станало в отсъствието на шефа на протокола Иван Конов, но това не е бил най-сериозния скандал.Оказва се, че Боздаг е изразил ясното си възмущение от факта, че това, което е видял в Пловдив, не му е харесало. Да бъде превърната историческа джамия в ресторант е непростимо. А хамам или обществената баня да приюти музей на модерното изкуство е кощунство, е заявил вицепремиерът на Турция, разкри в. „Преса”.

Като изключителен гаф се класифицира липсата на личен преводач на президента Плевнелиев. Това заяви Милена Хлебарова, експерт по протокола и дипломатическия етикет. Пред Анадолската агенция Боздаг е категоричен, че джамията в Пловдив ще стане турска собственост и ще бъде възстановено богослужението там. За целта се ползват услугите на Турската агенция за сътрудничество и координация. Турският вицепремиер е категоричен, че ще постигнат своето и ще възстановят всички мюсюлмански паметници в България, с цената на всичко!

Източник: chudesa.net