Архонтите от Ордена на св. апостол Андрей Първозвани към Вселенската патриаршия в Истанбул възразиха срещу възможното преустройство на храма „Света София“ в Истанбул в джамия, съобщава турското издание „Хюриет дейли нюз“.

В изявление архонтите критикуват усилията на „определени кръгове да наложат сред обществеността мнението, че „Света София“ в Истанбул, символ на християнската вяра, трябва да бъде преустроена в джамия“, съобщава БТА.

Напомня се, че турски гражданин преди няколко месеца внесе искане в парламента за превръщането на храма „Света  София“, който сега има функциите на музей, в действаща джамия. Турция вече преустрои в джамии две църкви „Света София“, намиращи се в Изник, окръг Бурса, и в окръг Трабзон, на Черно море.carkva

Вселенската патриаршия критикува също материал, публикуван миналия месец в официалното списание на турския авиопревозвач „Търкиш еърлайнс“ – „Скайлайф“ (Skylife), озаглавен „Света София – джамията на султаните“.

В него се споменава връщането на музея към неговата предишна „духовна аура“ с напомняне за времето, когато е служил като джамия. Според изявлението на Патриаршията материалът представя едностранно историята, което е „неприемливо“.

Византийската църква „Света София“ е била превърната в джамия след завладяването на Константинопол през 1453 г. и е служила като такава в течение на 482 г. Като музей отвори врати през 1935 г. по нареждане на основателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк.

Източник:inews.bg