Проучване призовава да се правят 30 скока три пъти седмично, за да се предотврати „остеопороза“.

Упражненията имат голямо въздействие, изисквайки костите да правят повече, така че стимулират растежните клетки.

Изследователите твърдят, че упражненията дават нетна увеличение от около 2% костна минерална плътност годишно, което може да е достатъчно, за да се предотврати остеопорозата.

Възрастните  жени могат да намалят риска от остеопороза с шест минути прости упражнения за скачане всяка седмица.

Скачането от земята или извън кутия е било открито от спортните учени, за да се упражни достатъчно сила и напрежение върху мускулите на краката и бедрата и така да се предотврати изтъняването на костите, което се случва с възрастта.

Д-р Галин Монтгомъри от университета в Манчестър Метрополитън, който тества упражненията на 14 жени на петдесет години, казва:

 „Тези движения са наистина лесни и могат да бъдат направени в уюта на собствения ви дом. Често ходенето не е достатъчно за здравето на костите и се надяваме, че това ще насърчи повече жени да се справят с това упражнение.“

Жените в проучването са получили най-добри резултати от „скоковете за противодействие“ – размахвайки ръцете си нагоре, за да скочат от земята.

Проучването не измерва плътността на костите, но въздействието на кацането на пода по време на упражненията е значително.

В комбинация с напрежението върху мускулите на жените, измерено с електроди, това се смята за достатъчно за укрепване на костите. Подобни измервания на мускулното въздействие и сила са наблюдавани в предишни изследвания.

Д-р Монтгомъри казва, че ефектите от упражненията се равняват на добавка от около 2% костна минерална плътност годишно, което е достатъчно, за да се предотврати остеопорозата.