restorant

„Келнер, в кюфтето ми има косъм!“ – жалва се клиент.
„Съжалявам, господине, но майстор-готвачът ни е еднорък и меси кюфтетата върху гърдите си и понякога това се случва“, отвръща сервитьорът.
„Добре че не поръчах пълнени чушки“, мисли си клиентът.
Освен едноръкия готвач ресторантите по света и у нас се имат мръсни малки тайни, които те не биха желали нито един клиент да узнае. Използвайки СРС (Специално ресторантско средство), ние успяхме да се доберем да някои от тях, които ще споделим с вас:

1 Ако главен готвач излезе да вечеря на ресторант, три са нещата, които почти никога не би си поръчал – пилешко, паста и пица. Това са отговорили при проучване 86% от анкетираните готвачи.

2 Двама от трима готвачи признават, че ако храна падне на пода в кухнята, те я вдигат, измиват и използват.

3 Хлябът, донесен ви в панерче на филийки, почти винаги съдържа филийки, останали от друга маса.

4 Бармани споделят, че никога не биха си поръчали лимон с напитка в заведение – плодът там никога не се мие, просто се нарязва на резени и се сервира.

5 В 99% от големите ресторанти по света бърканите яйца на закуска се правят от яйчен прах. Това съвсем не се прави заради икономии, а защото така рискът от заразяване със салмонелоза се свежда до нула.

6 В детските менюта тестото за пиците често се замесва с доста захар, защото това се харесва на малките и искат още. Повече захар се слага и в останалите неща от менюто за невръстни.

7 Ако музиката в ресторант е силна, не си мислете, че го правят, за да може да чуват и готвачите в кухнята. Научно установено е, че колкото по-силна е музиката в заведение, толкова по-малко време губят клиентите в приказки и толкова повече храна поръчват.

8 В наръчник за сервитьори пише следното: „Ако искате да получите по-голям бакшиш, първо се представете на клиентите и ги помолете да се обръщат към вас на малко име. Приклякайте до човека, който поръчва в момента, ужким за да слушате по-внимателно поръчката. Докосвайте леко клиентите по рамото с ръка. Обръщайте специално внимание на децата.“

9 Ако сте вегетарианци и попитате дали зеленчуковата супа е сварена със зеленчуков бульон, сервитьорът в 90% от случаите ще отговори „да“, макар да не е така.

10 Сервитьорите изчакват някой да си поръча силно препечена пържола, за да пробутат старо месо.

11 Никога не влизайте да вечеряте в ресторант един час преди затварянето на кухнята – ще получите скапани вече продукти, най-често зле и прибързано приготвени.

12 Винаги проверявайте предварително тоалетните на един ресторант. Нивото на чистота там отговаря на чистотата в кухнята.

13 Никога не си поръчвайте риба в неделя или понеделник. В почивните дни няма доставки на прясна риба, така че ще получите стара. Обикновено заведенията зареждат с риба два пъти на седмица. От вторник да петък са добрите дни за поръчване на риба.

14 Избягвайте старателно ресторантите по празници – особено Св. Валентин или 8 март. Тогава „специалните“ менюта са с надути цени, контролът върху качеството на храната е занижен, а поради наплива от клиенти най-често обслужването е под всяка критика – само ще си развалите празника.

15 Сервитьорите наистина „отмъщават“ на досадни клиенти. Един от тях разказва как, след като 2 пъти му върнали пържола, той я пуснал в миялната без препарат за няколко минути. Този път клиентът останал много доволен.

източник: 24chasa.bg