След Туитър социалната мрежа Фейсбук също е била обект на хакерска атака, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на самата компания, предаде новини.бг.

Атаката е била много добре изпипана и ловка, но все пак хакерите не са успели да се сдобият с данните на потребителите на социалната мрежа. Компютърните пирати са се възползвали от уязвимостта на софтуера Джава, произвеждан от компанията Оракъл, която алармирана за хакерския удар е опитала да го спре на 1 февруари тази година, съобщава Фейсбук.

Както изглежда пиратите са се опитали да се прицелят в технологичните компании и фирмите, които осигуряват цялостната поддръжка на социалната мрежа. Хакерите са успели да получат достъп до Фейсбук чрез заразения с вирус сайт на една от тези компании.facebook-2-05

Неотдавна американските разузнавателни служби заключиха в доклад, че САЩ са мишена на голяма компютърна атака, която застрашава тяхната конкуретноспособност. В доклада като страни, от които са тръгнали атаките, се посочваха Китай, Русия, Израел и Франция. Според документа компании, свързани с енергийния сектор, финансите, автомобилостроенето, авиокосмическия сектор са най-честа мишена на хакерските нападения. Щетите от тях се оценяват на десетки милиарди долари.

Срещу тези нападения администрацията на Барак Обама се опитва да вземе мерки. Тя внесе жалби в Световната търговска организация, експулсира дипломатически персонал и въведе ограничения при издаването на визи, посочва Франс прес, като се позовава на публикация във в. „Вашингтон пост“.

Хакерската атака срещу Туитър беше на 2 февруари и около 250 000 акаунта бяха засегнати от нея. Преди това атаки имаше срещу сайтовете на вестниците „Ню Йорк таймс“ и „Уолстрийт джърнъл“.

Източник:petel.bg