Оказва се, че не само щамът „Виктория” вирее из страната, но той е изместен от по-опасния щам „Калифорния”

Микс от грипни вируси мори България. Оказва се, че не само щамът „Виктория” вирее из страната, но той е изместен от по-опасния щам „Калифорния”. Това коментира за bTV главният държавен инспектор към Министерството на здравеопазването Ангел Кунчев, цитиран от БЛИЦ.

Той съобщи, че щамът „Виктория” е бил заместен от щама „Калифорния” и в последните 26 случаи, регистрирани на заболели от грип, половината са от типа А, а останалите от типа Б.Girl blowing her nose

На този етап грипна епидемия ще бъде обявена само в Хасково, каза инспекторът. Той допълни, че прекаралите един или друг вид грип, стават по-устойчиви на заболяването към същия вид.

Щамът на вируса „Калифорния” засяга предимно лица в активна възраст между 20 и 40 години, които са в добро общо здраве. Поради този факт, този щам вече трета година у нас този вирус се вихри, като все повече хора имат някакво ниво на имунитет срещу него.

Ангел Кунчев каза още, че имунитетът спрямогрипните вируси не е твърде продължителен. Не може да се приеме, че човек, който е боледувал преди две или три години, ще има такова ниво на изградени антитела, че няма да предизвика отново заболяване. Възможно е при някои хора това да се случи, като при повечето подобни случаи заболяването протича по-леко и сравнително без усложнения.

От: Калинка Петрова

Източник:chudesa.net