Сливен остана без бюджет за тази година. Общинският съвет отхвърли след повече от два часа дебати основният финансов документ, информира агенция „Фокус“.

18 от общинските съветници гласуваха „за“, 9 „против“ и 9 „въздържали се“.

Основните аргументи срещу бюджета бяха, че той е нереалистичен, не предоставя пълни данни и е пример за лошо управление и лоша финансова дисциплина.

Общинският съветник Васил Йовчев заяви, че абсолютно невъзможно е новият бюджет да генерира 60% ръст, или 33 милиона повече, отколкото през тази година.

Основната задача би трябвало да осигурява на средства за съфинансиране на европейските проекти. Според общинският съветник Йордан Лечков в бюджета няма реалните средства за европроектите.pari

„За нас този бюджет е една социалистическа утопия и няма как да се състои“, каза Радостин Русев от Коалиция „Съюз за Сливен“.

Освен това Русев упрекна, че пари ще се харчат не просто необмислено, а целенасочено безполезно. Той бе категоричен, че няма да подкрепи отпускането на средства за изграждане на сепарираща инсталация на депото в Сотиря при положение, че то по закон трябва да бъде закрито.

Срещна съпротива и решението на администрацията да се платят още 200 хиляди лева към вече платените 300 хиляди за възстановяване на сенниците на автогарата. Русев припомни, че това предложение е в нарушение на издадената по-рано заповед фирмата изпълнител за своя сметка да отстрани нередностите.

Преди да откажат да приемат проекта за бюджет, общинските съветници не приеха и отчета на Бюджет 2012 г.

Източник:inews.bg