Страшна драма преживя миналата събота вечер осмокласникът Йордан Йорданов. 14-годишното момче излязло от дома си в пловдивския квартал „Изгрев” около 20-30 часа със свой приятел. Докато се разхождали по пътека, от двора на детска ясла „Послушко” седем мургави момчета започнали да псуват българчетата.Приятелят изпаднал в паника, когато ромите прескочили оградата на забавачницата и си плюл на петите. Срещу Йордан без никаква причина, без дума да е промълвил, циганите извадили нож, започнали да го удрят, блъскат и да насъскват питбул и немска овчарка, които водили със себе си срещу момчето. От зверските удари то изпаднало в безсъзнание.

Съседи видели гаврата, извикали майката и осмокласникът бил откаран в болница с две счупвания на челюстта и мозъчно сътресение. Това сочи медицинската експертиза, която майката Ана Йорданова е подала заедно с жалбата в Шесто РУП.

Момчето за щастие вече е изписано и пратено при баба си на село да се възстанови от шока. policaiМайката разказа пред БЛИЦ, че от миналата неделя, когато е сезирала полицаите, няма ни звук, ни дума от тях. Във вторник, в първия работен ден заставам пред вратите на районното и чакам за отговор, закани се потресената жена, която се кръсти, че малкия дявол е сполетял сина й.
Семейството живее от дълги години в квартала, до момента не е имало проблеми от подобен род. Йордан не учи в „Изгрев”, не познава биячите си, с нищо не ги е провокирал. Не е ограбен, нищо от него не липсва, няма причина за тази агресия, казва майката, която е учителка. Тя е провела свое вътрешно разследване и е разбрала кои са побойниците. Според нея това са група ромчета на възрастта на сина и, които идват от съседното „Столипиново”.

Има пребити и две други деца, но от страх родителите отричат и не подават сигнали в полицията, казва Ана Йорданова. Според източници на БЛИЦ такава тинейджъърска банда наистина броди в Пловдив, агресията и е провокирана от етнически и верски различия между роми и българи.

Oт:Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ              Източник:blitz.bg