paris

Първи по-лют пристъп на зимата обхвана Западна Европа след 2-месечно нетипично за сезона меко време.

Париж осъмна за първи път със снежна покривка тази зима, която донесе хаос по улиците и разстрои графика на летищата на френската столица. Поради лошото време бяха отменени около 40 на сто от полетите от аерогарите „Шарл дьо Гол“ и „Орли“.
Френското министерство на транспорта съветва желаещите да пътуват предварително да се информират за анулираните полети. Сложно е положението и по шосетата, особено в Северна Франция, въпреки мерките на пътните служби за почистването им.

Под плътна снежна покривка, макар и не много дебела, е цяла Великобритания. Метеоролозите предупреждават, че валежите ще продължат още две седмици. Те са съпроводени и с мразовити температури, което силно утежнява положението. В близките дни се очакват температури на места до -13 градуса.

Силно затруднено е и движението по пътните магистрали. Дори и там, където редовно се почиства, настилките се заледяват заради студа. Към това се прибавя и лошата видимост на много места заради виелиците.

Обилният сняг стана причина за голяма трагедия в планините на Шотландия – най-северния край на Острова. Четирима алпинисти загинаха там в резултат на падане на лавина.

Студ вилнее дори из Португалия и Испания. Оттам има съобщения за починали от студ.

източник: 24chasa.bg