Уволнения обеща просветният министър Анелия Клисарова заради спорния проект за промяна на учебните планове по български език и литература, които щяха да извадят от учебниците стихотворенията „Моята молитва“ и „Майце си“ на Христо Ботев, както и романа „Тютюн“ на Димитър Димов.

„Докато аз съм министър, няма да позволя от програмата по български език и литература да отпадат произведения на български класици“, обяви Клисарова чрез прессъобщение на подопечното й министерство.

„Виновните“ за скандалния проект, който предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи, ще бъдат уволнени. Все пак, разбра се, че елиминирането на поета-революционер от учебниците е подготвено по времето на ГЕРБ.

Клисарова уточни, че объркването се дължи от проект, разработван по време на предишното правителство, който е качен на сайта на МОН. Там липсвали значими произведения на Христо Ботев, Никола Вапцаров и на други български класици. В този проект не се разглежда „Тютюн“, а „Осъдени души“ на Димитър Димов.botev

Министър Клисарова изрази категоричното си несъгласие с предвиденото в проекта: „Не виждам как с подобни промени можем да повишим качеството на обучение и защо българските класици трябва да са представени с по-малко произведения“.

Още вчера тя е разпоредила проверка, която да установи как е разработен проектът, кой го е подписал, на какъв принцип е решено кои произведения да отпаднат и кои не, на каква стойност е той и кой е взел парите за него. След проверката, министърът ще уволни виновните и ще даде пресконференция, на която ще предостави информация по случая.

Източник:.webcafe.bg