Министърът на културата Петър Стоянович е убеден, че правителството все още се ползва с доверието на повечето хора, въпреки не спиращите вече втори месец протести.

„Не може само заради едно назначение да падне доверието в правителството“, коментира той пред Нова телевизия, след като заради решението на парламента Делян Пеевски да оглави ДАНС, по-късно отменено, хората излязоха на улицата с искане за оставка на кабинета.

Въпросът с вакъфските имоти е уреден като проблем между Царство България и Османската империя от 1909 г., с което нещата са приключени. Сгради и имоти, които са били неизползваеми, остават във владение на българската държава, коментира още Стоянович, след като стана ясно, че турският вицепремиер Бекир Боздаг по време на визитата му у нас е казал, че архитектурните паметници от османски времена в България са в окаяно състояние, а Анкара ще поиска от София да получи възможност да се погрижи за тях.

Културният министър обаче направи уговорката, че посещението на турския вицепремир е било от частен характер и че никой официално не знае в България какво е говорено на срещата му с държавния глава Росен Плевнелиев.petar

„Колкото до реставрацията на определени паметници на ислямската архитектура, ние като държава имаме интерес, както работим с ЮНЕСКО, сме отворени за това турската държава да подпомага финансово нашите усилия за поддържането на това недвижимо културно наследство, уточни министърът на културата. „Искам да гледам прагматично, прозрачно и ясно. Започнем ли да гледаме историята назад, а не напред рано или късно ще се препънем”, подчерта той.

От думите му стана ясно, че есента на следващата година е „първият пожелателен срок, който е възможен за откриването на т. нар. Български Лувър”.

„Първо южното крило на Лувъра не е завършено, от друга страна няма експозиционен план, няма яснота как и къде той ще бъде обзаведен. Фундаментален проблем е влагата в помещенията, която прави невъзможно разполагането на всякакво изкуство”, каза Стоянович според когото проектът със сигурност е повече грандомански, отколкото грандиозен.

„Щом веднъж е започнат, ще бъде завършен, защото в него са инвестирани много средства и време. Грехота и срамота е да не го завършим. За жалост, проблемите са много, но аз съм длъжен да го довърша“, добави министърът.

Източник:dnes.bg