300 лв. предлагат купувачи на гласове за вота на цяло домакинство. Сигналът за тази „пакетна“ оферта е подаден от Лом на сайта за осигуряване честността на изборите www.fairelections.eu.

„В Лом т.нар. ДДС-ари вече започнаха „мобилизация“ на ромски вот в кварталите „Стадиона“ и „Хумата“. Събират се лични данни и карти на хората, живеещи там.

Предлагат се между 30 и 50 лева на човек в кв. „Младеново“. Брокерите дори се опитват да спазарят цели домакинства от български и ромски произход за около 300 лв.“, гласи сигналът, който е пуснат на 9 април. Все още той не е потвърден.

купуване-на-гласове

Сигнали за изборни злоупотреби ще се приемат както на електронна поща, така и през специалното мобилно приложение azglasuvam.net.

Много българи са започнали да се подписват под няколко партийни подписки за изборите или се включват с грешни имена и лични данни, съобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов пред Би Ти Ви.

„Възможно е това да е тенденциозно отношение срещу партиите или пък да е от незнание, че един човек има право само на едно участие в подписка“, коментира Троянов.

Не по-дълга от 1,2 метра ще е интегралната бюлетина на изборите, съобщи още той. Това налагало изписването на партиите и кандидатите със специален шрифт, за да се съберат на нея, допълни говорителят.

Източник:24chasa.bg