Не оперират Георги, защото работил срещу надник на строежите и нямал здравни осигуровки

Между живота и смъртта се лашка 58-годишният Георги Савов, който е баща на 6-годишно момиченце и 14-годишно момче, пише “Петел”. Мъжът, който с децата и съпругата си живее под наем в част от вила във Варненския квартал „Виница“, в момента е настанен в УМБАЛ „Св. Марина“ с инфаркт. Трябва да му се постави байпас на сърцето. За съжаление, Георги не е здравно осигурен, тъй като никой не го взима на постоянна работа и човекът работи срещу дребни пари на парче по строежите. Ето защо най-евтиният вариант е, вместо да плаща операцията и болничните грижи, да си плати здравните осигуровки, които са в размер на 357 лева. Документите са подготвени от лекуващия му лекар в болницата и връчени на близките.

asdСамият Георги е под лекарско наблюдение, тъй като никой от лечебното заведение не рискува да изпише пациента, който е в животозастрашаващо състояние. Това разказва със сълзи на очи тъщата на Савов – Анка Колева. На 1 май Георги отишъл на работа. Бил извикан на стоеж за няколко дни да помага. Вечерта, когато се върнал, се чувствал зле. „Дадохме му обезболяващи. Помислихме, че е настинал, тъй като наскоро пак не беше добре“, разказва тъщата. След два-три дни обаче жената забелязала, че Георги накуцва с единия крак. До вечерта състоянието му рязко се влошило. Повикали линейка. Георги бил настанен в УМБАЛ „Св. Марина“ по спешност. Прекарал празниците в болницата. Лекуващият лекар обяснил на семейството, че не може да изпише Георги, независимо, че не е здравно осигурен, защото прибере ли се у дома, може да стане най-лошото.

Проверка показала, че ако му бъдат внесени 357 лева, здравните му права ще бъдат възстановени и операцията ще бъде направена, а животът му спасен. „Преди 2 г. зет ми направи мозъчен инсулт. Тогава той беше здравно осигурен. Възстанови се и отново почна да работи. Но парите не стигат. Надникът му е малък, договор няма. От известно време работи на парче където намери, за седмица – 10 дни го взимат и когато свърши работата, го освобождават. Те тези пари едва стигат за прехраната. Никой не го взима на постоянна работа, защото просто няма работа“, плаче Колева. Не смее да каже на глас най-големия си страх, но между сълзите се отронва: „Как децата ще останат без баща заради едни 357 лева!?Защото той е болен и днес няма кой да изкара 15 лева надник за храна.”

30 минути след публикацията в “Петел” се обадили двама мъже и една жена, които внесли необходимите за операцията пари. Хората категорично отказали имената им да се споменават. Въпреки това болният Георги все още се нуждае от помощ за следоперативното си лечение. Телефон за връзка с Анка Колева:  0892 352 010

Източник: Blitz.bg