Пунктовете за събиране на вторични суровини са препълнени с цели библиотеки художествена и историческа литература, изкупувана по 0,12 лева за кг

Пунктовете за събиране на вторични суровини са препълнени с цели библиотеки художествена и историческа литература, изкупувана по 0,12 лева за кг. Това алармира в. „Преса”, цитиран от БЛИЦ.

Учебници, помагала, книги с безценните творби на българските класици биват предавани от обеднелите хора, които нямат пари за хляб. Поколения са кътали от парите си за хляб, за да купят поредицата томове на Иван Вазов, безсмъртните разкази на Елин Пелин и Йовков, историческите романи на Талев и Димов. А днес, техните потомци с лека ръка ги предават за вторични суровини. Дали е само от беднотията или просто българина престана да чете, се пита Николай Асенов, шеф на една от най-големите фирми за изкупуване на скрап в България.pod igoto

Наред с българските класики, много руска художествена литература попада в пунктовете. Някои махат кориците, други пък директно свалят томовете от лавиците си вкъщи и в чували ги носят, за да ги предават. Нееднократно Асенов е търсил съдействие и в Руското посолство, за да може това историческо и литературно богатство да не бъде изгубено завинаги. Но трагедията е, че и от там не проявяват интерес.

Според неофициалната статистика, средно на месец само в София се предават повече от 5 тона литература. Цената на хартията в момента е изключително ниска – по 0,12 лева за кг, като междувременно стойността на изкупените пластмасови бутилки надхвърля по 0,55 лева за кг.

Николай Асенов е предприел едно чудесно начинание. Той е подредил безценна библиотека в своя склад, като е разделил книгите по разновидности – техническа, историческа, художествена, детскалитература, учебни помагала. Той дори се натъкнал на една изключително рядка находка – вестници от далечната 1910 година.

Източник:chudesa.net