Част от костите на баташките мъченици, които се пазят в историческата църква костница „Света Неделя“ в Батак, се изнасяли незаконно и са продавани като мощи.

За това сигнализира местното Културно-историческо дружество „Будител“.

Неговият председател Веселин Станков е изпратил вече писмо до патриарх Неофит, в което е описал за наглата кражба на „анонимни миряни, дошли да се поклонят пред паметта на посечените“.

„Всеки влиза уж да запали свещ и се поклони пред героизма на убитите, но има и лоши хора, които не се свенят да бръкнат и си отчупят парче от светите мощи“, твърди той пред „Фокус“.batak

„За съжаление нямаме очевидци на изнасянето на кости, но това може да бъде установено с една спешна инвентаризация“, категоричен е Станков.

По думите му има фотодокументация как изглежда самата крипта, преди наглата кражба.

От дружество „Будител“ искат още пловдивският митрополит Николай да бъде изправен пред църковен съд, за да отговаря за съдбата на баташката черква, защото костите започнали да изчезват, след като той миросал мощите на Събора на баташките мъченици на 17 май, а самата църква бе отворена за свободни посещения, след като преди това бе музей.

„Идеята ни е дори патриарх Неофит да не се съгласи с нас, поне да имаме официалното му становище за нещата, които се случват с църквата „Света Неделя“, добави Веселин Станков.

Източник:dnes.bg