Президентът на Световната банка Джим Йон Ким предупреди, че идва много опасен период за САЩ, предадоха световните агенции.

„Пет дни ни делят от един много опасен момент“, посочи Ким при завършването на годишната среща на Световната банка и на Международния валутен фонд във Вашингтон.

obama

Предупреждението е отправено в момент, когато в САЩ има фискална криза и наближава крайният срок за постигане на споразумение за тавана на държавния дълг на 17 октомври. В противен случай страната може да обяви фалит.

Ако достигнем крайния срок, това ще бъде катастрофално събитие за развиващите се страни. Но може да е в голям ущърб и на развитите икономики, предупреди Ким. Той посочи, че икономиките по света, по-специално американската, ще се сблъскат с покачване на лихвите, спад на доверието и забавяне на растежа.

Сенатът на САЩ трябваше да се събере вчера на извънредно заседание, за да обсъди как да се сложи край на патовата ситуация с бюджета. Преговори между демократи и републиканци в Камарата на представителите завчера не постигнаха напредък.

Източник:24chasa.bg