Това е бройката на хората, които ще останат без работа точно преди най-тежкия сезон

Статистки показват, че нова, огромна вълна от безработни, ще затисне страната точно преди най-трудния за преживяване сезон – зимата. Плашещата прогноза е дело на новия социален министър Хасан Адемов, а основанията за нея са огромният брой договори за временна заетост, сключени пез втората половина на 2012 и в началото на 2013 година.

Оказва се, че през въпросния период над 50 000 души са били наети на работа по различни схеми на Оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”, както и по мерки, финансирани от държавния бюджет.

Сключените договори обаче са срочни с продължителност между половин и една година. bezrabotiaКоето на практика означава, че след изтичането им, за тях няма да се отпускат повече средства и хората ще останат без работа. Отделно се очакват още около 30 000 безработни след като приключи активния летен сезон.

Плашещата картинка се допълва и от факта, че все повече собственици на малки фирми и предприятия предпочитат да се възползват от предимствата на интернет пространството и буквално да изместят офиса си изцяло онлайн. Схемата е повече от проста – наемат се хора, които да работят от вкъщи без договори и без офис. Така работодателят спестява от разходите за наем на помещение за офис, както и за консумативи.

Източник:razkritia.com