Минималната работна заплата от 1 януари 2014 г. ще стане 340 лева, а заедно с нея ще бъдат увеличени и детските надбавки и обезщетенията за отглеждане на дете до 2 години

Чудесна новина за всички българи ни донесе вчерашния ден. Кабинетът е категоричен, чеМинималната работна заплата (МРЗ) от 1 януари 2014 г. ще стане 340 лева, а заедно с нея ще бъдат увеличени и детските надбавки и обезщетенията за отглеждане на дете до 2 години. За тези свои социални ангажименти обяви на пресконференция в централата на БСП Корнелия Нинова, цитирана от iNews.bg.

Нинова обяви, че за да влезе в сила това решение на правителството е необходимо то да бъде съгласувано и с Националния съвет за тристранно сътрудничество. Идеята на кабинета е минималната работна заплата до края на мандата на това правителство да стане 450 лева.minim

От БСП коментираха още, че ще изискат вдигането надетските добавки. Така, както сега бяха вдигнати от 35 на 50 лева, то с актуализацията на бюджета за 2013 г. те да бъдат увеличени още, както и да бъдат променени подоходните критерии за отпускането им.

За децата с увреждания се предвижда средствата, отпускани от държавата, да бъдат в размер на 70% от минималната работна заплата.

Корнелия Нинова каза още, че така обсъжданият данък лихва на този етап остава. Тя аргументира своята позиция с думите, че от БСП не са заявявали категорично, че не са съгласни с този данък и не са поемали отговорността той да отпадне.

Източник:chudesa.net