Ние сме готови за диалог, в това число с най-голямата група в този парламент, но първото условие е да признаете резултатите от изборите и да си вършите работата.

Това каза от парламентарната трибуна лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев при обсъждането на актуализацията на Бюджет 2013 г.

И премиерът Пламен Орешарски, и партиите, които подкрепят правителството са готови на разговори, но не и с ултиматуми, обясни Станишев.

„Ние сме готови да разговаряме за принципите за национално съгласие, за нов обществен договор. Трябва да се сложат ясни опори между ролята на държавата и политическите и икономически субекти. Дайте да изработим нови правила за отношенията между държавата и икономическите субекти”, заяви още червеният лидер.st

„От първия ден след изборите победителят от тях – ГЕРБ, не признава резултатите. Лидерът на ГЕРБ днес каза, че ще се съобрази с резултатите от нови избори. Как да ви вярваме?”, попита Станишев Бойко Борисов.

По думите на лидера на БСП политическата криза е започнала от февруари тази година.

„В последните четири години всяко гражданско недоволство беше потискано. Страната беше превърната в тенджера под налягане. Спомнете си БЛС и намерението за стачка през 2010 г. и мощната реакция срещу лекарите, случая в Горна Оряховица“, запита Станишев.

„През февруари хората излязоха не само заради цената на тока, която стана непоносима, излязоха заради общото натрупано недоволство през последните четири години и дефектите на 20 години преход. Наложиха се предсрочни избори“, смята червеният лидер.

„Оставката на Бойко Борисов беше точно пресметнат политически ход, несъобразен с волята на протестиращите, а ход срещу политическо оцеляване. Но нека се припомним какво се случи на изборите – много партии не попаднаха в парламента. От първия ден след изборите победителят от тях – ГЕРБ, не признава резултатите“, каза Станишев.

Източник:inews.bg