Редът на напитките няма никакво отношение към тежестта на махмурлука, показва проучване. Вместо това, колкото повече пиете, толкова по-тежък е махмурлукът.

Учените съветват хората да използват нивото на пиянство през нощта като ориентир.

Твърдението, че изпитата пред виното бира ще предотврати махмурлука изглежда е мит.

В по-малко изненадващо откровение, изследователите открили, че махмурлукът е еднакво лош, независимо от това в какъв ред пиете напитките си.

Учените дадоха алкохолни напитки на 90 доброволци в различни комбинации в лабораторен експеримент в две отделни нощи.

Някои бяха помолени да изпият два и половина литра Carlsberg, последвани от четири големи чаши бяло вино. Втората група започна с вино преди бирата.

Изследователите трябваше да контролират пиянците, които пееха и танцуваха, с мегафон. Бяха изпратени в леглото в лабораторията в 1 часа сутринта.

След това участниците бяха запитани за техния махмурлук на следващия ден и дадоха резултат по така наречената скала за остър махмурлук.

Констатациите, водени от екип в университета в Кеймбридж, показват, че независимо от това как ще поръчате напитките си, ако пиете прекалено много, на другия ден ще сте като болни.

При пиенето на големи количества алкохол има дехидратация, която предизвиква дехидратация, причинява жажда, сухота в устата и замаяност, както и ниска кръвна захар, храносмилателни раздразнения и нарушен сън.

Половин литър бира ще ви накара да загубите около 280ml от допълнителната течност, което би довело до голям дефицит в течение на една вечер.

Липсват доказателства, които да показват ефективен метод срещу махмурлук, като експертите като цяло се съгласяват с умереността.