Въпреки кризата и през 2012 година столични общинари получиха бонуси за над 450 хил. лв. С хонорари за работата си през изминалата година бяха възнаградени всички общински съветници, които са членове на Надзорния съвет на Общинската агенция по приватизация, съобщава БНТ.
Членове на трите общински структури – Надзорния съвет на Столичната агенция по приватизация, Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд и Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия, са съветници, зам.-кметове и представители на администрацията. Девет са общинските съветници, които са членове на Надзорния съвет.

Те се определят на квотен принцип от различните партии в общинския съвет. Специален механизъм определя допълнителните им възнаграждения. stoli4naХонорарите се изчисляват по формулата – 350% умножено по средната заплата на щатните служители в дадената агенция. За 2011-та тя е около 700 лева.

Утре, освен приемането на бюджета на София, общинарите ще разгледат и доклада на председателя на Надзорния съвет на приватизационната агенция Валя Чилова. Според отчета й за хонорари на Надзорния съвет са дадени над 450 хил. лв. През 2011-та парите са били по-малко – около 390 хил. лв.

Основният аргумент да получават тези бонуси е ниската основна заплата на съветниците – около 200 лева. В същото време от работата на тези общинари до голяма степен зависят приходите, които ще постъпят в хазната от приватизационни сделки. За миналата година те са близо 13 млн. лв.

Но тъй като не за първи път раздаването на хонорарите предизвиква дискусия, от края на миналата година пари не получават представителите на администрацията, включително заместник-кметовете.

Дали трябва да бъде променен механизмът, или трябва да се намери по-прозрачна формула за взимане на бонуси – днес нямаше отговор. Но имаше обещание, че утре председателят на Надзорния съвет на приватизационната агенция Валя Чилова ще обясни как и защо се харчат парите на столичани.

Източник:blitz.bg