Председателят на енергийния регулатор Евгения Харитонова не се ангажира с информация за промяна в цената на тока от 1 юли. В ефира на bTV тя обясни, че крайният срок за подаване на заявления от доставчиците за промени в цените е бил 29 март и те още не са разгледани.

„Ще признаваме само разходите, присъщи за дейността им, ще проверяваме дали изпълняват бизнес плановете, заявени преди 5 г. – дали правят обещаните инвестиции,“ увери Харитонова.

Тя потвърди тезата си от миналата седмица, че при либерализацията на пазара на тока може да има леко покачване на цената на услугата през първите години. Това се дължи на първоначалните инвестиции, които търговците трябва да направят за достъп и пренос на електроенергия. „Това е ако се използва т. нар. мрежа на естесветни монополи. Иначе търговецът трябва да си изгради своя мрежа, което не е реално,“ коментира Харитонова.dkewr

Председателят на ДКЕВР обясни, че увеличението на цените, което се дължи на ВЕИ енергията, не е заради България, а заради Европа, с чийто средни цени на зелената енергия са съобразени и тези у нас.

Евгения Харитонова пое председателството на ДКЕВР след скандала с дипломата за висше образование на предишната шефка Юлиана Иванова. „Аз съм електроинженер и съм завършила съм във време, когато човек не можеше и да си помисли да си купи образование,“ заяви тя.

Шефката на енергийния регулатор обясни нетипично ниската си сметка за ток от 24 лв. за един от студените месеци с факта, че се отоплява с парно и използва енергоспестяващи крушки, „дори и в тоалетната“.

Източник:24chasa.bg