Огромната космическа скална отломка ще прелети опасно близо до Земята на 31 май 2013 г., тя носи името Астероид 1998 QE2.

Любителите на астрономията си спомнят, че уникален Астероид с внушителни размери премина със скоростта  на  светлината покрайЗемята  на 09 март 2013 г.  в 15.30 часа, оповестиха тогава от НАСА.

Небесното тяло беше с диаметър 140 м.Астрономите го  сравниха  с небостъргач.  То прехвърча  със скорост  от 42 000 км/ч на 950 000 км от Земята.

Чудовищен астероид заплашва живота на Земята. Огромната космическа скална отломка ще прелети опасно близо до Земята на 31 май 2013 г., тя носи името Астероид 1998 QE2, разкри БЛИЦ.

Космическата скала е с дължина 2,72 км. Учените са го открили преди 15 години, но все още никой не може да даде информация откъде идва този гигантскиастероид, съобщава в. „Лос Анджелис Таймс”.asteroid

Любопитен факт е, че повърхността на небесната отломка е покрита с черна маса, която наподобява на нагара върху скара. Това кара астрономите да предполагат, че скалната отломка е част от комета, която е минала доста близо до Слънцето, поради което тя се е „изпекла”, разкри Ейми Мейнзър, водещ астроном. Тя предполага и друга версия за появата на това гигантско небесно тяло – че то се е откъснало от астероидния пояс, намиращ се между орбитите на Марс и Юпитер.

С наближаването на Астероида 1998 QE2 към повърхността на Земята, учените ще следят постоянно неговата траектория на движение. Така те ще се опитат да установят повече подробности за неговия произход и състав. Очаква се той да бъде наблюдаван от сателитите на Дийп Спейс в Голдстоун в Калифорния и от обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико в периода между 30 май и 9 юни 2013 г.

Източник:chudesa.net