01-nasa-sun-02_905

Към момента активността на Слънцето е доста завишена.

Астрономи предупредиха, че не е изключено този факт да предизвика сериозни магнитни бури на нашата планета.
Информацията за вероятната опасност бе потвърдена и от д-р Никола Петров, който е директор на обсерваторията на Рожен.

Той обаче смята, че твърдението за предстоящ „Слънчев Апокалипсис” е доста пресилено, макар от НАСА също да предупредиха за него.
Петров успокоява населението, че едни от най-негативните последици, които могат да се очакват в следствие на магнитните бури на Земята е блокиране на банковите транзакции и компютърните мрежи.

Разбира се телевизионните канали и спътниковата комуникация също ще бъдат засегнати.
Възможно е за известно време хората да останат без връзки помежду си, но положението в никакъв случай не е толкоз катастрофално, колкото се опитват да го изкарат някои, твърди Петров.
Освен това този сценарий, в никакъв случай не може да бъде предвиден, допълва още той.

Ако все пак магнитните бури успеят да прекъснат комуникациите помежду ни това може да продължи от няколко часа до няколко дни, подчертава астрономът.
Петров очаква с нетърпение настъпването на края на 2013 година, когато ще има възможност да наблюдава комета, която ще премине на разстояние от 160 млн. километра от Земята.

Тя ще бъде толкоз ярка, че ще може да се наблюдава дори и в светлата част на денонощието. Явлението ще бъде повече от уникално, тъй като се случва веднъж на няколкостотин години.

източник: pravda.bg