Путин размаха пръст на Обама, какво следва сега?!

Руският президент Владимир Путин размаха пръст на Барак Обама във връзка с планираната военна операция в Сирия. Вестник “Ню Йорк Таймс” публикува статия на руския президент, в която той остро се противопоставя на каквато и да било силова намеса от страна на Щатите в Сирия.

Публикацията се появи точно преди срещата между американския държавен секретар Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров, която бе посветена на руската инициатива за неутрализирането на арсенала от химически оръжия на Сирия.

obama

„Трябва да избегнем употребата на сила срещу Сирия, защото това ще подобри атмосферата в международните отношения и ще засили доверието помежду ни. Така оттук нататък ще можем да си сътрудничим и по други важни въпроси“, пише Путин.

Според него, с използването на химическото оръжие в Сирия, бунтовниците са целели да провокират външна намеса в конфликта. Има и сериозни планове за химическа атака срещу Израел.

“Не се съмняваме, че в Сирия е използвано химическо оръжие. Но е повече от сигурно, че това не го е направила сирийската армия, а опозиционните сили”, смята Путин, според когото в Сирия не се воюва за демокрация, а за противопоставяне на власт и опозиция. Тъкмо на страната на опозицията били екстремистите и активистите на “Ал Кайда”.

Путин е категоричен, че е неприемливо САЩ да използва сила като заобикаля решенията на ООН.

Защото евентуален удар срещу Сирия може да разпространи конфликта извън пределите на страната и да доведе до нова вълна от тероризъм.

„Ако САЩ нападне Сирия, въпреки категоричното несъгласие на много държави и политически и религиозни лидери, включително Папата, ще доведе до голям брой невинни жертви и ескалиране на ситуацията”, убеден е руският президент.

Източник:razkritia.com