vraca

Враца може да предизвика втора екологична катастрофа, ако не се премахне склада в село Косталево, в който от години се съхраняват пестици. За това алармира общинският съветник от БСП Мирон Драганов, съобщи vratza.com. По този повод

местният парламентарист предложи в бюджет 2014 да бъдат заложeни средства за цялостното премахване на обекта, намиращ се в местността Пискавец, край врачанското село Косталево. За целта кметската управа трябва да предвиди близо милион. Откъде ще дойдат парите, тепърва ще се умува.

Край Враца „цъка“ втора химическа бомба. Ако тя не бъде локализирана, възможно е да се стигне до множество неприятни инциденти, категоричен е Мирон Драганов. Причината е неправомерното съхранение на химическите материали в склада. Вместо в определените метални съдове, опасните вещества са разположени в пластмасови опаковки. Миризмата от тях е толкова силна, че се усеща дори в близкото село Косталево.

„При високите температури през лятото има голяма вероятност да избухне огромен пожар, който да донесе след себе си значителни последици“, допълни червеният активист.

Въпросният склад най-често е описван от местните депутати като „задрямала“ химическа бомба, която всеки момент може да нанесе на близките населени места и хората сериозни поражения. Според мнозина лумналият пожар на 2 май миналата година е нищо в сравнение с това, което може да се случи в местността Пискавец.
Това провокира комисията по жилищна политика, обществен ред, сигурност, бедствия и аварии към Общинския съвет да

извърши щателен оглед на площадката за съхранение на опасни химикали и химичeски вещества. Незнайно защо местните парламентаристи не бяха допуснати да огледат обекта…

Проверка на вестник „Зов нюз“ установи, че базата се стопанисва от фирма „Фаустина Груп“-Враца, представлявана от Красимир Дренчев. В обекта се съхраняват близо 280 тона твърди и 18.2 течни препарати за растителна защита, негодни за употреба. В резултат на това на собственика са направени редица предписания. Експертите са категорични, че площадката за съхранение на пестициди е напълно законна, но по незаконен начин се съхраняват намиращите се там вещества. Това, от своя страна, означава, че във всеки един момент те могат да предизвикат сериозна екологична катастрофа.

източник: blitz.bg