Все повече българи, заминали на гурбет да си търсят късмета и по-добро препитание в чужбина, се отричат от своето българско потекло и си сменят имената

Българите все по-често се отричат от България. Все повече наши сънародници, заминали на гурбет да си търсят късмета и по-добро препитание в чужбина, се отричат от своето българско потекло и си сменят имената. Идеята им е с новата си самоличност да могат по-лесно да си намерят по-добра работа и да се интегрират в обществото в страната, където са, алармира „Телеграф”, цитиран от „ПИК”.

b

Така мнозина Ивановци са решили да сменят името, с което са ги дарили техните родители, и стават Джон. Тази промяна е евтина и само срещу 15 лева можеш с чиста съвест да осъмнеш с новото си име. Най-много българи, които се отричат от своите лични имена са в столицата, но има голям интерес за тази услуга и в Пловдив и другите големи градове. Веднъж получили новата си самоличност, те поемат към Европа да си търсят късмета.

Някои от клиентите, решили да се възползват от правото да си сменят името, споделят, че за тях е важно да го направят, защото личните им имена в съответната страна звучат смешно или цинично. Така например, ако се казвате Галина, в Испания ще ви приемат за „кокошка”, каквото е значението на думата на испански език.

Сред българите, които искат заради лични възприятия, да си сменят имената най-често това са тези, които са кръстени с умалителни имена. Например много често хората, носещи имената Иванчо и Марийка искат да премахнат умалителните частици и вече да се казват само Иван и Мария, защото имената им са показателни за шегите и безбройните вицове, с главни герои Иванчо и Марийка.

Източник:chudesa.net