Сърбия ще направи нещо неочаквано, като върне земята и имуществото на българите в пограничните  райони.

Българските земи в пограничните територии на Сърбия ще бъдат върнати на наследниците им. Това е безпрецедентен акт, съобщиха ексклузивно от Chudesa.net

Случващото се е възможно, след като миналата година сърбите приемат Закон за реституцията, според който сънародниците ни могат да си поискат обратно земята и имотите си, които са били на семейството им преди години и така отново да станат техни, съобщи представителят на българите в Сърбия Драголюб Нотев, писа “Репортер”.

Архивите пазят имената на предишните собственици, които са били принудени да бъдат изселени от земите им.

s i b

Тази промяна на Закона за реституцията е известна на малцина българи, с което на практика има голяма вероятност мнозинството от наследниците да не я узнаят до края на периода, в който е възможно връщането на собствеността, а той е до изтичането на 2013 г.

Ето защо трябва да се даде обществена гласност на този безпрецедентен акт от страна на западната ни съседка Сърбия, за да може колкото се може повече българи  да си върнат наследственото имущество.

Неофициалната статистика показва, че има около 30 хиляди изселници в България, чиито наследници са около 10 хиляди души и това се отнася само за община Цариброд, която е по право българска територия. Затова българският представител е отправил молба за съдействие към сегашния премиер Марин Райков, който да направи официалното съобщение на информацията, както и приканване на сънародниците ни да си получат своето.

Източник:razkritia.com