Васил Боянов, както е истинското име на попфолк певеца Азис, е най-известният изпълнител в гилдията. Хитовете и ексцентричните му изяви обикновено са повод за множество и противоречиви коментари. Малцина знаят, че през 2005 г. той е избран за почетен председател на „Евророма“, в която оглавява комисията по култура. Автор е на голяма част от образователната програма на партията. Той предлага родителите на ромски деца, които имат добър успех, да получават пари, а в класовете, където има до 30% българчета, всички да ползват безплатно учебни помагала.

В момента Азис води рубрика в шоуто на приятелката си Николета Лозанова по ТВ7.

– Трудно ли беше да се превърнете от Васил Боянов в Азис?
– Пътят беше не толкова дълъг, колкото трънлив. На моменти бе почти невъзможен! Но аз съм кален! За мен няма невъзможни неща! Давам си сметка, че платих славата и известността си със свободата си и спокойствието. Но не съжалявам за нищо! Всеки един миг, който съм преживял, си струва!

– Помните ли обаче този миг, когато усетихте, че вече сте известен?azis
– Да си известен в България е лесно. Смятам, че съм най-разпознаваемият българин, циганин или както искайте ме наричайте. Имам специфични черти, които не могат да бъдат сбъркани с тези на някой друг! Като добавим и гласа, за който мечтаят 99% от известните… И ето ти – бинго! За какво им е славата на останалите, нямам си на идея…

Дарба трябва, скъпи приятели, дарба… Без нея нищо няма да промените! Просто сервитьорите ще ви намират по-хубава маса, нищо друго!

 Никога не сте показвали, че се срамувате, че сте ром. Това обаче няма как да не ви е пречило в кариерата?
– Пречеше ми преди. Циганският ми произход ми даде повече, отколкото ми взе. Преди години, когато бях дете, хората бягаха от мен. Бяха ги научили, че да си циганин, е равнозначно на лош човек. И може би са имали право. Знам ли… Но после разбрах, че начинът, по който пея, въздействието, което оставям у хората, български изпълнител няма как да го направи. Всеизвестен факт е, че циганите са едни от най-добрите музиканти в света. Например Паганини – един от най-великите цигулари, колко хора знаят, че е бил циганин? Тъгата и драмата в гласа ми идват именно от този ми произход. Не мога да кажа, че съм горд с това, че съм циганин. Но смело заявявам, че само циганин може да пее по този начин. И ако има музикант, който иска да оспори това, нека го направи. Готов съм за дебат!

– Защо все пак ромите не могат да се интегрират успешно в обществото?
– Проблемът е в манталитета. Всичко при циганите е общо и те нищо не взимат на сериозно. Трябва да се учат, за да се интегрират, но това няма как да стане, докато не се смесят с белите хора. А това, както знаем, е невъзможно! Липсата на правилна българска реч, отделянето им от градската среда и прочее са дребните подробности които после докарват големите проблеми.

Страшно неприятно ми е да гледам как се мъчат да обяснят на почти неразбираем език колко са зле, а всички останали се смеят. Да, забавно е, ако го погледнеш от смешната страна. Но трябва да се замислим защо тези хора не могат да говорят. И не е ли също толкова смешен диалектът, който ни залива от ефира. Диалект, който също така е трудно да разбереш, ако нямаш преводач. Както и да е, темата е тежка и не съм аз човекът, който ще съди. Обичам хората, без значение дали са българи или цигани. Трябва да се научим на любов и разбирателство! Това е смисълът на живота – да живеем в мир с хората!

– Подкрепяте ли студентите и смятате ли, че е нормално 100 човека да пречат на 2400 да учат?
– Смятам, че на студентите им е много трудно. И за да предприемат подобни действия, им е дошло до гушата Те са бъдещето на България и подкрепям действията им! Дали е правилно или не, времето ще покаже.

– През 2005 година се кандидатирахте за депутат. Бихте ли пробвали отново?
– Политиката е материя, която наистина не познавам добре. Не мисля, че мога да поема такава отговорност.

– Любопитно е какво мислите за музикалните риалити програми, които са особено популярни напоследък?
– Лично аз не бих участвал, защото тези формати се правят с подръчни средства. Тоест с прегорели звезди, които са готови на всичко, за да ги показват по телевизията, защото нямат друг шанс за изява. Хората не ги искат. Нито ще отидат на концертите им, нито ще купят техен продукт. И затова хонорарите им, ако изобщо има такива, са унизително ниски!

Мястото ми е там, където се плаща за това. Губи се смисълът на всяко мое присъствие, ако то е, за да напомня за себе и нищо повече. Харесвам формата заради естрадните изпълнители в него, но дотам.

– Защо сте толкова пристрастен към различен тип провокации?
– Не аз, а хората обичат това. Колкото и да ми обяснявате колко съм странен, то няма как да стане, ако търсенето не беше такова. Щях да го направя веднъж, два пъти… Но ако не се харесваше, нямаше да продължава толкова трайно и дълго този ми пърформънс. Какъвто народът, такива му и звездите!

– Кой е Азис всъщност – певец, водещ, шоумен?
– Азис е всичко онова, което буди интерес и те кара да гледаш в телевизора, псувайки дори. Певец, който разказва чрез песните си действителността в България, колкото и страшна да е.

– Как минава един ваш ден?
– Ставам доста рано. В 7,00 часа вече съм си направил кафе и си проверявам пощата. Влизам в интернет, чета, пиша, отговарям… Към обяд се чувам с някой приятел и се уговаряме да хапнем някъде и т.н. Все неща, които правят и другите хора. Нищо по-различно.

– Какво искате да спестите на Рая?
– Нищо не искам да спестявам на детето си. Трябва да знае всичо, за да не й дойде като гръм от ясно небе суровата действителност. Когато се връщам вечер вкъщи, аз съм Васко, който ги забавлява. За разлика от Азис, когото искат всички нощем в заведенията си. Васко е главата на семейството все пак.

– Мислили ли сте да емигрирате?
– Постоянно мисля за навън. Но да емигрирам, едва ли… Работи ми се в чужбина, както и правя напоследък. Тук почти не останаха интересни за мен места, на които да работя, с изключение на Пловдив и Варна, където са най-добрите ми приятели. Така съчетавам и двете – срещи с приятели и работа.

– От какво се страхувате?
– Страх ме е само от Бог. От нищо друго!

– Имате много дуети, но бихте ли направили такъв с Лили Иванова?
– Защо не. Харесвам песните й и начина, по който ги представя.

– Защо напоследък все по-рядко давате интервюта?
– Спрях с интервютата, защото не съм фен на вечното присъствие по страниците на вестниците. Каквото имам да казвам, ще го кажа, когато трябва.

Засега слушайте песните ми и се забавлявайте!

– Постигнахте ли мечтите си?
– Част от тях, да. Сбъднах ги. Имам още, които предстоят.

– Какъв искаше да стане Васко, когато беше малък?
– Най-известният певец на земята.

– Добър баща ли сте?
– Отговорен баща съм. Обичам си детето и гледам да съм край него всеки един миг. Тя е пораснала вече е може да се разговаря с нея. Има вроден артистичен талант, чевство за хумор – все неща, които обожавам у нея.

Източник:skandalno.net