“Главата на баща ми беше подута от ритници. Самите хирурзи се ужасиха. Казаха ми, че не са виждали подобно нещо през практиката си.”

Това заяви пред “24 часа” Велизар Гачев, син на зверски пребит таксиметров шофьор в Пловдив. 61-годишният Методи Гачев издъхна на 17 юни в университетската болница “Свети Георги”, след като стана жертва на агресията на напълно непознат човек.

На 24 май бай Мето, както го наричат приятелите и колегите му, бил на абитуриентска вечер със съпругата си. Около 22 ч тръгнал на работа.

“Майка ми го е спирала, домакините също не го пускали, защото той беше душата на компанията”, разказва Велизар. Баща му обаче излязъл с таксито, тъй като очаквал, че ще има много клиенти.

Около 4 ч на 25 май качил абитуриентка в кв. “Капана”. Още на втория завой пред него внезапно изскочил някакъв младеж. Методи набил рязко спирачки.

“На мен ми се вие свят, а ти минаваш оттук”, развикал се непознатият. Започнал да удря с юмруци по капака на колата и счупил левия фар. От ръката му бликнала кръв.
“Ти к’во стоиш, ма”, озъбил се хулиганът на примрялото от страх момиче на задната седалка.

Трясъкът от строшения фар бил чут от 30-годишен пловдивчанин, който живее в кооперация на ул. “Жолио Кюри”, където е станал инцидентът. Той тъкмо се прибрал от купон и слязъл по чехли навън, тъй като от балкона на жилището си не успял да види.
В това време до бияча вече се бил приближил негов приятел и го дърпал да не се разправя с таксиметровия шофьор.

Бай Мето от своя страна се обадил по телефона на колега за помощ, но сбъркал улицата – вместо “Жолио Кюри” казал “Жан Жорес”.

“Младият мъж, който е излязъл, се върнал обратно вкъщи, защото сметнал, че няма да се стигне до бой.

Садистът бил държан от приятеля си, който се опитвал да го накара да си вървят”, разказва Велизар.

След скандала баща му отбил автомобила встрани, за да минат чакащите коли зад него. Попитал хулигана защо му е строшил фара. Вместо отговор той се нахвърлил върху него.
Шум от тъпи удари чул човекът от кооперацията, докато се качвал по стълбите към апартамента си. Преобул се и за втори път излязъл на улицата.

Там станал свидетел на жестока сцена – бай Мето бил на земята, а младежът го ритал по главата. Преди това блъскал лицето му в перваз на близка сграда. При появата на свидетеля садистът хукнал да бяга. Зад него останала кървава диря от наранената му ръка при счупването на фара.

Камера на банка е заснела отдалечаващия се бандит. Абитуриентката в таксито си тръгнала преди мелето, когато бай Мето спрял встрани.taksi

Фотороботът на извършителя е съставен по описание на свидетеля от кооперацията, но девойката го е потвърдила. Тя се свързала с Велизар Гачев 4 дни по-късно, когато видяла рисунката на лицето на бияча по вестниците. Името на момичето се пази в тайна, тъй като се страхува за живота си.

Синът на таксиметровия шофьор никога няма да забрави как е изглеждал баща му след инцидента.

“Събуди ме наш общ познат и дойде да ме вземе. Когато пристигнахме на ул. “Жолио Кюри”, тъкмо качваха татко в линейката. Беше в съзнание, каза си егенето”, връща лентата назад Велизар.

Това са и последните думи, които чул от родителя си. Бай Мето бил закаран в КАРИТ на университетската болница “Свети Георги”, където не пуснали семейството през трите седмици, докато го лекували.

Направили му общо 4 операции. Травмите били основно по главата, но имал и две счупени ребра. Очите му също били засегнати, затова таксиметровият шофьор не могъл да види фоторобота на нападателя си. Не е и разпитан от криминалистите. Докторите положили всички усилия, за да спасят пострадалия.

През последните дни Методи давал признаци на подобрение и близките му се зарадвали и обнадеждили. Той дори започнал да се храни сам.

Сърцето му обаче не издържало. Бай Мето имал сърдечни проблеми, преди време му сложили стент.

“Татко беше прекрасен човек и не заслужаваше такава смърт”, съсипан от мъка е Велизар.

Той е твърдо решен да намери убиеца. Обявил е награда от 3000 лв. за информация. Досега са му се обадили много хора. По думите му повечето не се интересували от парите, а просто са споделили свои съмнения.

Двама младежи са паснали на фоторобота, но се оказало, че не могат те да бъдат извършители. Имало обаче и такива, които се опитали да преметнат сина на шофьора, за да приберат възнаграждението.

“Бих път до Смолян, защото ми звънна един човек оттам. Представи се за адвокат и каза, че знае кой е извергът”, обяснява Велизар. Той отишъл на срещата с полицай от родопския град. Още щом видял информатора, служителят на МВР разбрал, че става въпрос за измама.

Мнимият правист се оказал мошеник с 15 преписки. Не бил и добре с акъла.
Велизар продължава да се надява, че ще научи истината. Той призовава приятеля на садиста да се предаде, защото вече става въпрос не за побой, а за убийство.

“Ще направя всичко възможно да не го държат отговорен за случилото се, защото знам, че се е опитвал да го предотврати”, казва Гачев.

За побойника се знае, че е носил дънки и фланелка. Бил е на възраст между 25 и 30 г., висок около 170-178 см, с бяло овално лице, тъмни очи и черна коса. Според Гачев във фаталната вечер той може да е бил дрогиран или много пиян. Лъхал е на алкохол.

Полицията усилено работи по разкриването му. Викат се хора от криминалния контингент, проверяват се подозрителни. Преглеждат се записи от камери на дискотеки в района.

Междувременно таксиметровите шофьори от Пловдив подготвят голям протест заради смъртта на Методи. Те ще поискат защита от биячите, както го направиха лекарите.
Методи Гачев никога по-рано не е ставал жертва на агресия от страна на клиенти. Бил кротък и разбран човек, не влизал в пререкания.

Преди да се хване с таксито, работил 20 г. като заварчик в завод за дървообработващи машини, след това завъртял хранителен магазин в кв. “Тракия”. През 2003 г. го дал под наем и решил да си вади хляба само като шофьор. Очаква се днес на поклонението му на Централните гробища в Пловдив от 10 ч да присъстват много негови колеги. Всички са шокирани от трагедията.

Източник:24chasa.bg