Тялото ни има свои неповторими начини да се защитава и то го прави доста успешно. Вижте как!

Киха до изчистване на чужд материал

Кихането е основен процес за добро здраве. „Причината да кихаме е да изчистим носния си проход от неща като алергени и микроорганизми“, казва д-р Антъни Кури , ортопед-хирург от Медицински център в Университета на Толедо в Толедо, Охайо. „Това предпазва телата ни от много чужди материали.“ Когато нещо чуждо навлиза в носа ви, се изпраща сигнал до мозъчния ствол, за да затворите гърлото, очите и устата си. След това гърдите ви се стягат и гърлото ви се отпуска, което кара да изхвърлите чуждия материал.

Подсилва имунната система на бебетата чрез кърмене

Въпреки че кърменето е напълно личен избор, то идва с няколко впечатляващи ползи за здравето. Едно от тях е, че повишава развитието на имунната система на бебето, което прави детето по-малко податливо на алергии и астма, сочат проучвания от 2015 г. от здравната система на Хенри Форд .

Създава мигли, за да предпази очите от чужд материал

Миглите служат за предпазване на очите от прах, пясък, влага и други отпадъци във въздуха. „Те също така усещат, когато нещо е твърде близо до очите, задейства вашият мигателен рефлекс, така че нищо да не ви попадне в очите – като летящо насекомо“.

И развива клепачи, за да направи същото

Клепачите рефлекторно се затварят бързо, за да образуват механична бариера, която предпазва окото от чужди материали. „Това може да се предизвика от вида на нещо, което идва към нас или чрез усещането на материал върху окото“, казва Кури.

Създава сълзи за почистване на очите

Сълзите предпазват очите ви от инфекция от нещата, които успяват да минат покрай клепачите и миглите ви. „Те улавят и премахват малки частици от окото“, обяснява Кури. „Сълзите също са богати на антитела, така че помагат да се предпази окото от инфекция.“