Моделистът Пламен Игнатов остави шест милиона кибритени клечки пред сградата на президентството в знак на протест, информира БГНЕС.

Става дума не за обикновени кибритени клечки. Поставените пред президентството са  отчасти обгорели, с тях е изграден единственият по рода си макет на Рилския манастир. Произведението на изкуството съдържа в себе си 360 полускъпоценни камъка и 100 перли. Макетът е 4 квадратни метра.

Игнатов работи по модела на Ставропигиалния Рилски Манастир за 17 години. Обгорелите кибритени клечки придават почти реален цвят на творбата.

rilski

Тази сутрин в знак на протест Пламен Игнатов изостави уникалния макет пред сградата на президентството. До крайното решение мъжът стигнал, след като нито една институция не се наема да го оцени, нито да го купи.

 

„Аз трябва да оставя 1/3 от живота си на улицата, за да тествам интелигентността и морала на управляващите и обществото. Ето го теста, съжалявам, много ми е тежко да го кажа, но аз съм напълно нормален човек и нищо човешко не ми е чуждо. Болка е да оставиш 17-годишен труд на улицата, няма смисъл да го казвам“, каза Пламен Игнатов. „Един човешки живот има спадове и възходи, но аз се държах. Това е оръдието, което изстрелва вярата. То изстреля вярата. Аз бях дотук“, каза още мъжът, който остави макета на Рилския манастир пред парадния вход на „Дондуков“ 2.

През май миналата година моделистът представи творбата си като част от изложбата „Толерантност: пътеводна светлина във вярата и живота“, представяща архитектурни модели на молитвени храмове от всякакви вероизповедания и уникални обществени сгради и къщи в България.

Източник:24chasa.bg