Около 600 хиляди, или 27,5%, от работещите българи са получавали нетна заплата под 352 лeвa на месец през 2012 г., което ги поставя в графата на работещите бедни.

Тази стойност е определена по критерия на Евростат и ОИСР за нископлатен труд, равен на 67% от нетната средна заплата за страната. През миналата година у нас тя е 525 лв.

Това съобщи днес президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров, като цитира ново представително изследване на синдиката за страната. pari

Профилът на нископлатения работник е жена в предпенсионна възраст, обикновено с ниско образование, заета в преработвателната промишленост или селското стопанство, в малка или средна фирма, живееща в малко населено място, отдалечено от административните градове, посочи Димитров.

Бонуси на тези служители не се дават почти никога, освен тези, определени по закон, допълни той. Над 80% от нископлатените работници не получават никакво материално стимулиране.

Разходите за заплати в отделните нископлатени сектори варират силно.

От 2,6% в металургията до 37,8% в добива на въглища, посочи и Любен Тонев, директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Колективното трудово договаряне е най-значимият фактор за определяне на възнагражденията в тези отрасли, като там където няма такива договори или синдикатски представители възнагражденията са по-ниски, например в химическата промишленост.

Освен ниското заплащане проблем за тези работници са и минималните възможности за повишаване на квалификацията, които осигуряват работодателите им.

В строителството се харчат най-малко средства за обучение на служителите – едва 0,01% от общите разходи. Най-много, но отново незначително количество, се заделя в транспортния бизнес – 0,83%. В химическата промишленост и в строителството се усеща най-голям дефицит на квалифицирани кадри, поясни Тонев.

Три четвърти от нископлатените работници са изпадали в безработица поне веднъж, 37% – двойно на високоплатените служители, заявят, че се не чувстват позицията си сигурна и мислят, че ще я изгубят.

Освен това 22% от хората с ниски заплати се оплакват, че не им се плаща редовно, докато при другата група това се отчита от 14%.

Най-ефективният начин да се вдигнат доходите в страната за най-уязвимите групи ще е да се въведе минимален необлагаем доход, заяви Пламен Димитров. По думите му синдикатите ще продължат да настояват за това, въпреки че финансовият министър вече отхвърли идеята.

Източник:24chasa.bg