Golden.Ring.Peter.Dochev

Крадена картина на приблизителна стойност 10 000 долара се превърна в завивка за клошар. Покъртителната история започва в столичния квартал „Младост 1”, където живеели наследниците на известния живописец Петър Дочев (починал през 2005 г.).

Те оставили платното „Работник с лопата” на склад между етажите. Там попаднал и бездомник, който искал да се приюти на завет. Той обаче забелязал картината и я изрязал с макетно ножче от рамката й. След като преспал, навил голямото платно на руло и изчезнал.

Още същия ден мъжът се опитал да продаде картината в няколко

антикварни магазини, но от там не проявили интерес към нея. Така творбата се озовала срещу 20 лева у ром, който се препитавал с продажба на вехтории на битака в „Малашевци”. Картината обаче и там не се радвала на голям интерес и циганинът решил да покрие старата си жигула с нея.

Платното обаче хванало окото на негов мургав колега, който му го отмъкнал заедно с три други картини. Вторият циганин също не успял да изтъргува творбата и така скъпата картина се озовала в циганския квартал „Факултета”.

Там мургавият антиквар бързо й намерил приложение – направил импровизирана вратичка, с която пазел дървата за чудото си от дъжд и сняг. Докато „Работник с лопата” се прехвърляла от ръка на ръка, полицията търсела следите на платното. Малко след изчезването й

наследниците на Петър Дочев сигнализирали за кражбата и така служителите на реда тръгнали да я търсят.

Те видели и лицето на клошаря, което било запечатано от камера в блока. Така малко по малко стигнали до платното под циганския сайвант, където с него покривали дървените трупи.

„Ако не бяха тези момчета, творбата щеше да изчезне безследно”, обяснили роднините на именития художник.

източник: pik.bg