Токът за бита поевтинява средно с около 7 % от днес. Очаква се така да е поне до 1 юли, когато обичайно цената се променяше.

Средното намаление на цените за ЧЕЗ е 7,17%, за ЕВН е 7,28% и за Енерго Про – 6,22%.

На открито заседание за цената на тока вчера стана ясно, че работната група към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която беше натоварена да потърси начин за намаляване на цената на електрическата енергия, е предложила намаляването на технологичните разходи (загуби по мрежата) на ЕРП-тата, а не промяна на енергийния микс. Понижението е от 15 на 12%.d6e3d76545ba1aa9a9e632ae696c711f_552x347

Корекцията на цената е постигната още и благодарение на по-ниските цени на природния газ. Като мярка за стабилизиране на системата от ДКЕВР налагат и стимулиране на потреблението на нощна енергия. Товаще доведе до по-балансирано управление на системата, са записали експертите от работната група в основанията за намаляване на цената.

Намалението не включва промяна в квотите на производителите, участващи във формирането на т.нар. „миксова цена“, тоест запазени са утвърдените от комисията квоти за производителите за регулирания пазар от 1 юли 2012 г.

Източник:dnes.bg