Сметките към “Топлофикация”, които не са били платени в 3-годишен давностен срок, ще бъдат отписани, стана ясно на днешното заседание на Столичния общински съвет. На него бяха обсъдени мерките, с които да се подобри отчитането на топломерите.Парите, които ще бъдат отписани като несъбираеми, са около 80-90 млн. лева.
toplofikaciq
„Трябва да се приеме отговорност от управляващите дружеството преди две години, до когато са се натрупали неплатените над 3 години сметки“, коментира председателят на стопанската комисия Николай Стойнев (ГЕРБ). Според него сегашното сегашното ръководство не трябва да поема цялата вина за декемврийските и януарски високи сметки.

Общинският съвет на столицата реши още да бъде извършена пълна проверка на сметките за декември 2012, както и цялостен одит на дружеството. Ще бъдат проверени и фирмите за дялово разпределение, както и абонатите, заявили нулево потребление.
Предстои да бъде създадена работна група, в която ще влизат специалисти от Технически университет – София, потребителски фирми и организации и граждани. Тя ще извършва независими проверки на работата на абонатните станции.

Ако гражданите нямат дългосрочни просрочия, върху прогнозните дялове на сметките им за парно няма да се начисляват лихви.

Топломерите ще се отчитат два пъти годишно, реши още Столичният общински съвет.

Източник:blitz.bg